Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Μουσείο Ελιάς Βουβών του δήμου Πλατανιά με θέμα την ψηφιοποίηση του Μουσείου από την ομάδα του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων <<Μουσεία με πύλες ανοικτές >> .

Στην εκδήλωση το Σάββατο (14/5) παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ .Νίκος Δασκαλάκης, ο τέως Δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού συλλόγου κ. Μανόλης Σκουνάκης, η μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης κ. Μυρτώ Κοντομυτάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εργοστασίου Τέχνης <<Ελαιουργείον>> κ. Ιωάννης Αρχοντάκης , τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία της ανάδειξης του πολιτισμού και της προβολής του σ’ όλο το νέο Δήμο Πλατανιά, με την ανάδειξη πρωτοβουλιών που υπήρξαν, αλλά και την δημιουργία νέων οι οποίες στόχο θα έχουν να αναδειχθεί ο Πολιτισμός του Δήμου.

Στα πλαίσια αυτά ήταν και η συνεργασία του Δήμου μας με τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου στην παρουσίαση του «Δρόμου των Μουσείων», τη συνεργασία 6 Μουσείων (Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, Μουσείο Αλιείας, Μουσείο Ελιάς Βουβών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον», Ιστορικό Μουσείο Καντάνου, Μουσείο Ακρίτων της Ευρώπης) που μέσω του ίδιου οδικού άξονα, ο οποίος ενώνει το Κρητικό με το Λιβυκό Πέλαγος, προβάλλουν τον πολιτισμό και τις αξίες του τόπου.

Στη συνέχεια ο κ. Πολυχρονίδης έκανε μια αναδρομή στην πορεία ανακήρυξης του δέντρου της Ελιάς των Βουβών ως Μνημείο της Φύσης που οδήγησε στη σύσταση του Μουσείου ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες εμπλουτισμού και περαιτέρω ανάδειξής του .

Έπειτα παρουσιάστηκε από τον κ. Μαραβελάκη Μανόλη, υπεύθυνο του εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών του Τ.Ε.Ι Κρήτης το έργο <<Ψηφιοποίηση του Μουσείου Ελιάς Βουβών>>. Στην ιστοσελίδα www.olivemuseumvouves.com, ο επισκέπτης μπορεί , μεταξύ άλλων, να περιηγηθεί εικονικά στο Μουσείο, να δει τρισδιάστατα όλα τα εκθέματα, ακόμα και να βρεθεί στο εσωτερικό του κορμού της Ελιάς Βουβών και να περιστραφεί 360ο μέσα σε αυτόν! Επιπλέον ο κ. Μαραβελάκης παρουσίασε στο κοινό ένα ακριβές αντίγραφο του κορμού σε κλίμακα 1:25 που αποτυπώνει με ακρίβεια το εσωτερικό και το εξωτερικό του.

Οι επισκέψεις στο Μουσείο Ελιάς

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι και φέτος συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις στην Αρχαία Ελιά και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου . Το χώρο έχουν μέχρι σήμερα επισκεφτεί η 3η και 4η τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Ν. Κυδωνίας, το 8ο και 16ο Νηπιαγωγείο Χανίων, η 4η τάξη Δημοτικού Βαμβακόπουλου καθώς και η Α’ και Β’ τάξη του 6ου Γυμνασίου Χανίων, ενώ προγραμματίζονται και άλλες επισκέψεις ως το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου από την υπεύθυνη κα. Καραπατάκη Κατερίνα και εντυπωσιάστηκαν τόσο από τα εκθέματά του όσο και από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, ένα παραδοσιακό κτίσμα του 1800 , στο οποίο έχουν διατηρηθεί όλα τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του.

Για πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο και την Ελιά Βουβών και για την πραγματοποίηση ομαδικών επισκέψεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 28240 23823 ( Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου Δήμου Πλατανιά), με την κα. Καραπατάκη στο τηλ. 6945157667 ,ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.μουσείοελιάςΒουβών.gr &www.olivemuseumvouves.com .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook