Χθες, Πέμπτη 3 Απριλίου, κλιμάκιο της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου Ηλία Λυγερό, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συναντήθηκαν με τον πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Ευριπίδη Στεφάνου και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των \”Ενεργών Πολιτών\”, \”η συζήτηση σχετικά με την στάση της δημοτικής αρχής του Κουράκη απέναντι στο Πανεπιστήμιο ήταν πραγματικά αποκαλυπτική.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική κοινωνία που η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Παιδεία διαλύονται συστηματικά με εγκληματικές πολιτικές επιλογές από την Μνημονιακή συγκυβέρνηση, με προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ο στενός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, Γιάννης Κουράκης, με την αλαζονική νεοφιλελεύθερη στάση του «σπρώχνει» το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον γκρεμό, αφού το αντιμετωπίζει με την αγοραία λογική ως πλούσιο κατάστημα είσπραξης φόρων.

Ως σκληρός τοπικός εκφραστής του απάνθρωπου Μνημονιακού μοντέλου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, επέβαλλε εξοντωτική αύξηση των τελών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τριακόσια τοις εκατό ( 300%) το 2013 και ως τιμωρία του κορυφαίου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας για την πολύπλευρη προσφορά στην πόλη μας, του επιβλήθηκε αναδρομικά από το 2006 να πληρώσει το αδιανόητο ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ (!) περίπου.

Μάλιστα όταν το Πανεπιστήμιο ζήτησε εγγράφως να γίνει διάλογος, η Δημοτική Αρχή κώφευσε και αναγκάστηκε να συζητήσει μετά από εξώδικο έγγραφο. Η πολιτική βαρβαρότητα, η πνευματική ένδεια του ανθρώπου της καφετέριας και των μπαρ σε όλο της το μεγαλείο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, απηύθυνε έκκληση βοήθειας προς την τοπική κοινωνία να στηρίξει το ΄Ιδρυμα στις δύσκολες στιγμές που περνά από τις καταστροφικές περικοπές της Μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου, τόνισε στην διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Λυγερό πως, «στην δύσκολη γενικότερη οικονομική κατάσταση που περνά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρέπει η τοπική κοινωνία να το στηρίξει, όπως είχε πράξει και παλαιότερα.

Σε σχέση με τις τοπικές αρχές θέλω να τονίσω, πως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπισή του ως εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι ως καταστήματος ειδών υγιεινής. Νομίζω πως το Πανεπιστήμιο έχει συμβάλλει στην λάμψη της πόλης του Ηρακλείου διεθνώς και έχει τονώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της».

Σε σχετική ερώτηση για το ποσό πληρωμής των τελών του Πανεπιστημίου προς το Δήμο Ηρακλείου ο συνεργάτης του Πρύτανη, κ. Τζιρίτας, αποκάλυψε την πολιτική αγνωμοσύνης και βαρβαρότητας της Δημοτικής Αρχής, προς το ίδρυμα-κόσμημα της πόλης.

Ο προαναφερόμενος συνεργάτης, μας είπε πως το 2013 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πλήρωνε 2,16 ευρώ το τ.μ.!, το 2014 η τιμή έπεσε στο 1,83 ευρώ το τ.μ. και έγινε και μία σχετική έκπτωση.

Η απίστευτη συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Τζιρίτα έχει ως εξής: «Το 2013 σταματήσαμε να πληρώνουμε δημοτικά τέλη, διότι ο Δήμος μας επέβαλλε πρόστιμα αναδρομικά από το 2006 περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ με την δικαιολογία των λάθος τετραγωνικών μέτρων. Δηλαδή ψευδούς δήλωσης. Στείλαμε σχετική επιστολή για να υπάρξει διάλογος και δεν πήραμε απάντηση. Υπήρξε αύξηση των τελών το 2013 τριακόσια τοις εκατό (300%)! Κάναμε εξώδικο και τότε πραγματοποιήθηκε συζήτηση. Τώρα το θέμα έχει πάει σε μία Επιτροπή Συμβιβασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης!».

Η φορομπηχτική πολιτική της Δημοτικής Αρχής προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει και άλλη όψη όμως, αυτή της ανταποδοτικότητας.

Ρωτώντας σχετικά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα ανταποδοτικά τέλη που απολαμβάνει το ΄Ιδρυμα μας είπε με πίκρα: «Ανταποδοτικά τέλη δεν υπάρχουν. Ο δρόμος παραμένει επαρχιακός. Ηλεκτροφωτισμός δεν υπάρχει, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές τη νύχτα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην στάση λεωφορείων του Φυσικού Τμήματος για τους φοιτητές. Πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Για να πραγματοποιηθούν τα έργα στον κόμβο μεταξύ Πανεπιστημίου, Νοσοκομείου και Ι.Τ.Ε. , εμείς δώσαμε οικόπεδο. Είναι αναγκαίο να γίνουν συμπράξεις με τον Δήμο σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αυτό θα μας βοηθούσε πολύ. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να ήταν και η συντήρηση των υποδομών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από τον Δήμο Ηρακλείου.

Εμείς δώσαμε χώρο στα κτίρια της Κνωσού και ανθρώπους, για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο εξυπηρετώντας εκατοντάδες πολίτες. Το Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο έχει έξι χιλιάδες φοιτητές εκ των οποίων στεγάζει μόνο 70, όταν οι ανάγκες είναι πλέον οξύτατες. Εδώ θέλουμε βοήθεια από την πόλη και τις τοπικές αρχές. Επίσης έχουμε φοιτητές με ειδικές ανάγκες.

Απευθυνθήκαμε σε φορείς να βοηθήσουν με ένα λεωφορειάκι να τους μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο και μας έκλεισαν την πόρτα. Αντίθετα βρήκαμε θετική ανταπόκριση και έλυσε το πρόβλημα η εταιρεία ταξί «Κνωσός» και ο Σύλλογος «Δικαίωμα στη Ζωή» που επίσης έβαλε ταξί. Τώρα πλέον με τις διαθεσιμότητες δεν επαρκεί το προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες ενώ δεν μπορούμε να βγούμε οικονομικά διότι το κράτος μας έκοψε 17% συνολικά από τον προϋπολογισμό».

Ο κ. Λυγερός, τόνισε στον Πρύτανη, πως η στρατηγική της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», έχει ως προτεραιότητα συγκεκριμένες συνέργειες με το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, το ΤΕΙ και όλα τα πνευματικά ιδρύματα του Ηρακλείου προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματά τους και να αναβαθμιστεί ο κοινωνικός ρόλος τους σε μια κοινωνία της γνώσης.

Η κραυγή αγωνίας του Πρύτανη κ. Στεφάνου, προς την πόλη για την επιβίωση του Πανεπιστημίου, πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως χάρη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτούργησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που αναβάθμισε την υγεία στην Κρήτη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ζωντανό κύτταρο της πόλης. Επιπρόσθετα το ΙΤΕ, το ΙΘΑΒΒΥΚ και ο Θαλασσόκοσμος στηρίζονται επιστημονικά από τον ίδιο φορέα και κοσμούν το Ηράκλειο και την Κρήτη. Ο αδαής πολιτικά και πνευματικά κ. Κουράκης, ξέχασε την συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της πόλης καθώς και το ότι μερικές από τις σημαντικότερες πολιτισμικές «στιγμές» της είναι συνυφασμένες με τη λειτουργία του εν λόγω Ιδρύματος.

Υπεύθυνος επιστημονικά για την μεγάλη έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που οργάνωσε η «Βικελαία» το 1989 ήταν ο καθηγητής, Νίκος Χατζηνικολάου. Υπεύθυνος επιστημονικά για το διεθνές συμπόσιο των έργων Φαγιούμ, που οργάνωσε η «Βικελαία» – την οποία διέλυσε ο κ. Κουράκης – ήταν ο Καθηγητής Δημήτρης Κυρτάτας. Υπεύθυνη επιστημονικά για το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας το 2006 του Δήμου Ηρακλείου ήταν η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας Σταυρούλα Τσινόρεμα, ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή μετείχαν άλλοι τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτά για την λήθη και την πνευματική βαρβαρότητα του αμετροεπούς Δημάρχου.

Τέλος ο κ. Λυγερός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, συζήτησαν το καυτό θέμα της διαθεσιμότητας των 43 υπαλλήλων καθώς και την λαιμητόμο των αξιολογήσεων, τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και στην λειτουργία του επιστημονικού φορέα. Ο κ. Λυγερός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και δήλωσε πως ο Δήμος πρέπει να είναι ενεργητικά συμπαραστάτης σε τέτοιου είδους ζητήματα και όχι κραυγαλέα απών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook