Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης μαζί με άλλους 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το λαθρεμπόριο καυσίμων , ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωσταντίνου εκφράζει την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο προκειμένου να διενεργήσει ανοιχτό διαγωνισμό για την εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης καταγραφής των βυτιοφόρων αυτοκινήτων στα τελωνεία.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης καταγραφής των βυτιοφόρων αυτοκινήτων στα τελωνεία Κακαβιάς, Ευζώνων, Σερρών/Προμαχώνα, Ορεστιάδος/Ορμένιο, Δράμα/Εξοχής και Κήπων, προκειμένου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με αυτόματη φωτογράφηση των εισερχόμενων και των εξερχόμενων βυτιοφόρων φορτηγών.

Το Σεπτέμβριο του 2011 αναμένεται να έχουν παραδοθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια, έως τον Δεκέμβριο, να διενεργηθεί ανοικτός διαγωνισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει επιπλέον τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός συστήματος καταγραφής και επεξεργασίας των θέσεων και των σχετικών συμβάντων των πλοίων που εφοδιάζουν με πετρέλαιο ναυτιλίας άλλα πλοία και των πλοίων με τα οποία διακινείται πετρέλαιο στο εσωτερικό της χώρας ή και προς άλλες χώρες, προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να είναι αξιοποιήσιμες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προειδοποιήσει ότι «στη χώρα της παραοικονομίας το λαθρεμπόριο καυσίμων κατέχει εξέχουσα θέση».

Ο κ Παρασύρης μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές έχουν επισημάνει ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί μόνιμη πηγή φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, και οι διαστάσεις αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε μια χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη.

 Ο υπουργός Οικονομικών, με το έγγραφο του, διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι έχουν δοθεί στα τελωνεία οδηγίες να εντατικοποιήσουν τους φυσικούς ελέγχους βυτιοφόρων που εισέρχονται και εξέρχονται από και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FRYOM και την Τουρκία.

Ήδη από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε λαθραία διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα. Εντατικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι διεξάγονται και για την παράνομη χρήση του πετρελαίου ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook