Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην ενδοχώρα της Κρήτης που θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία αλλά και την παραγωγή προχωρά με γοργά βήματα. Πρόκειται για την κατασκευή του φράγματος Ασιτών-Πρινιά από την λεκάνη του οποίου θα αρδεύονται πάνω από 4.500 στρέμματα αγροτικής γης. 
Σήμερα στην Περιφέρεια σε ευρεία σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Περιφερειακών Συμβούλων, και Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Γοργολαινίου εξετάστηκε η υλοποίηση του έργου. 
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το φράγμα θα είναι από τα πρώτα έργα που πρόκειται να ενταχθούν προς χρηματοδότηση τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Παράλληλα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με 115.000 ευρώ, η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης με πόρους της Περιφέρειας, ενώ η σχετική προκήρυξη θα γίνει εντός Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκης «η Περιφέρεια μας ενόψει υλοποίησης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 προετοιμάζεται εδώ και μεγάλο διάστημα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο νησί. Μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο και την νέα αρχιτεκτονική ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιέρχονται στην Περιφέρεια Κρήτης». 
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, «με την καλή συνεργασία που έχουμε και με το δήμο Ηρακλείου, άλλο ένα αναπτυξιακό έργο προχωρά, και αφορά το φράγμα Ασιτών-Πρινιά. Ο προϋπολογισμός των 115.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για την σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων προκηρύσσεται εντός Απριλίου, και εκτιμούμε ότι θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Το συγκεκριμένο έργο θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, στην αγροτική οικονομία. Με τέτοια έργα οι κάτοικοι της ενδοχώρας θα παραμείνουν στα χωριά τους, ενώ και το εισόδημα τους θα βελτιωθεί».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης επεσήμανε, ότι, «ο δήμος Ηρακλείου πέρα από το αστικό τμήμα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι με σπουδαία αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι η στήριξη της αγροτικής οικονομίας. Το φράγμα είναι μια σπουδαία επένδυση σε μια μεγάλη περιοχή όπως είναι το Μαλεβίζι και όχι μόνο. 
Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Εντός Απριλίου δημοπρατείται και η τελική μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους, απαραίτητη προϋπόθεση για να καθοριστεί η τιμή μονάδας για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, και στη συνέχεια θα ενταχθεί το έργο προς χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια του αγροτικού τομέα, χρόνια της υψηλής παραγωγής, χρόνια προόδου και η αγροτική οικονομία θα γνωρίσει μια πάρα πολύ μεγάλη ακμή». 
Στην σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν: οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Μπαντουβάς, Νίκος Ξυλούρης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δημοτικής Ενότητας Γοργολαινίου: Άνω Ασιτών Β. Πιπεράκης, Κάτω Ασιτών Θ. Τριανταφυλλάκης, Πενταμοδίου Ε. Τσατσάκης, Πετροκεφαλίου Γ. Φιολιτάκης, Πυργού Μ. Χαιρέτης, Αγ. Μύρωνα Ι. Σηφάκης, καθώς επίσης ο γ.γ. του δήμου Ηρακλείου και πρώην δήμαρχος Γοργολαίνι Γιώργος Ματθαιάκης, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Στειακάκης. 
Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία που παρουσίασε ο προϊστάμενος της τμήματος δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Κανδεράκης, το φράγμα που θα κατασκευαστεί θα έχει χωρητικότητα 1,35 εκ. κυβικών μέτρων νερού, και θα αρδεύει αγροτικές εκτάσεις 4.500 στρεμμάτων. Μάλιστα το νερό που θα συγκεντρώνεται λόγω της καλής του ποιότητας θα χρησιμοποιείται και για ύδρευση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook