Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. νέα δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsit. Η δημοσκόπηση της VPRC έγινε στις 1 και 2 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων. Σημειώνεται ότι στην δημοσκόπηση δεν αποτυπώνεται η αντίδραση των ψηφοφόρων για την υπόθεση Μπαλτάκου.

Από τα αποτέλεσματα προκύπτει ότι με αστάθμιστα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος διαφορά 3,2% από τη Ν.Δ.

Αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου η δημοσκόπηση της VPRC δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 27,5% και στη Ν.Δ. 25%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11%, ενώ ακολουθούν το «Ποτάμι» με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, η "Ελιά" με 5%, η ΔΗΜΑΡ με 2,5%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα επιλέξει το 8,5%.

Με αστάθμιστα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17,2% και η ΝΔ 14%. Το «Ποτάμι» έχει ποσοστό 6,9% η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΚΚΕ 4,8%, οι ΑΝΕΛ 3,8%, η Ελιά 2,7% και η ΔΗΜΑΡ 1,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 14,7% και εκείνων που δεν θα ψηφίσουν 5,2%.

Τα εσωτερικά θέματα της χώρας αποτελούν το βασικό κριτήριο ψήφου για την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%). Πάντως, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές εμφανίζεται περιορισμένο, καθώς μόλις το 17% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ, το 24% ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 41% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το 60% απαντά «σίγουρα ναι» και «σίγουρα όχι» το 14%.

Στην έρευνα, οι πολίτες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. με «περισσότερο φόβο για το μέλλον» (52%) και λιγότερο ως πηγή ελπίδας. Επίσης, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας της (53%). Κρίνουν δε σε ποσοστό 66% ότι η Ελλάδα «μάλλον δεν ωφελείται» από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ε.Ε.

newpost.gr