Μοντέλα που μετρούν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων (ή αλλιώς τυπώματος χρήματος) συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ έχει εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, ωστόσο, δήλωσε άγνοια επί του θέματος, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το δημοσίευμα της FAZ. Με δηλώσεις του στο CNBC, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς τίτλων, λέγοντας ότι εάν αυτό συμβεί, θα είναι μια γενική κίνηση νομισματικής πολιτικής, και δεν θα εστιάζει σε συγκεκριμένες χώρες.

Η πληροφορία της FAZ έρχεται μετά και τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, όπου θεωρήθηκε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης άνοιξε την πόρτα για το τύπωμα χρήματος (QE). Όπως είπε, υπήρξε ομοφωνία στο δ.σ. της ΕΚΤ να εξετασθεί το μέτρο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Τα τεστ της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει διάφορα αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα προκαλέσει αισθητή αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που ο αποπληθωρισμός αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα τυπώματος χρήματος 1 τρισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον πληθωρισμό από 0,2 έως 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

“Το ερώτημα θα είναι εάν η ιδιωτική αγορά ομολόγων της Ευρώπης είναι αρκετά μεγάλη για το QE”, δηλώνει στην εφημερίδα άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως insider των κεντρικών τραπεζών.

Η FAZ επικαλείται επίσης ανώτερο κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος για τις πιθανές στρεβλώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην αγορά από μια τέτοια παρέμβαση, εκφράζοντας φόβο ότι οι αγορές της ΕΚΤ θα μπορούσαν να προκαλέσουν φούσκα στα εταιρικά ομόλογα.

Πάντως, με τη δημοσιοποίηση της είδησης, το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδά του έναντι του δολαρίου από τις 27 Φεβρουαρίου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook