Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε Λίμνη και Ξυλοκαμάρα και στο ΤΕΙ περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων και τον Νίκο Παπαντωνάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη ΔΕΗ ο Νίκος Παπαντωνάκης σχολίασε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και προβλέπει τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» όπου προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη σημαντικού δημόσιου περιουσιακού στοιχείου το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε «πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της Επιχείρησης καθώς και για τα λαϊκά στρώματα που θα δουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται.

Όσοι δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι στην πώληση της \”μικρής ΔΕΗ\” χωρίς να καταδικάζουν την πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, και τέτοιοι είναι τοπικοί βουλευτές, αιρετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχης, θέλουν να εξαπατήσουν το λαό, να συσκοτίσουν τις αιτίες των αντιλαϊκών μέτρων και σχεδίων». Ο Στέλιος Ορφανός δήλωσε ότι «σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται και η ενεργειακή σύνδεση Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας όπου τα μεγάλα αιολικά και άλλα έργα που σχεδιάζουν ή υλοποιούν οι ενεργειακοί όμιλοι στην Κρήτη δε θα έχουν κανένα νόημα γιατί σκοπός τους δεν είναι η κάλυψη των τοπικών αναγκών, όπως ισχυρίζονται. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να εξάγουν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παραχθεί από τις ΑΠΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, στη βάση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί η ΕΕ.»

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου προς όφελος του λαού, τόνισε ότι με την εργατική-λαϊκή εξουσία είναι δυνατή η κοινωνικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα είναι ενταγμένη και η ΔΕΗ.

Στο ΤΕΙ σε συζήτηση που είχε με τους φοιτητές ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κύριο το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης, αλλά και της πρακτικής άσκησης, ενώ με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στην αναστολή της λειτουργίας του το προηγούμενο διάστημα επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν μια προδιαγεγραμμένη πορεία, που θα επαναληφθεί, από την στιγμή που η ευρωπαϊκή κατεύθυνση για την παιδεία είναι η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και οι συμβασιούχοι διδάσκοντες αποτελούν την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επιπλέον με τα προωθούμενα μέτρα στο δημόσιο τομέα είναι σίγουρο ότι και το μόνιμο προσωπικό κινδυνεύει με απόλυση. Όπως είπε στις επερχόμενες εκλογές χρειάζεται να πάρουν απάντηση τα κόμματα που στηρίζουν τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, που οδηγούν σε κλείσιμο τα ΤΕΙ. Κάλεσε φοιτητές και εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, να τιμωρήσουν στις εκλογές του Μάη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook