Ήδη από την περασμένη Τρίτη, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κουνουπιών, στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Οι ψεκασμοί διενεργούνται καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) στα σημεία που έχουν υποδειχτεί από τους Δήμους και θα διαρκέσουν εννέα μήνες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι και η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του ήπιου χειμώνα.

Για το θέμα αυτό το Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Χανίων εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση:

«H 7η Απριλίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και φέτος εστιάζεται στις μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται σε ανθρώπους μέσω διαβιβαστών – Φορέων.

Τα τελευταία χρόνια ,άρχισαν να εμφανίζονται πολλές μολυσματικές ασθένειες , όπως Ελονοσία, Δάγκειος Πυρετός ,Ιός του Δυτικού Νείλου κλπ, σε χώρες όπου μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες και που μεταδίδονται κυρίως μέσω κουνουπιών.

Κύριες αιτίες για την εξάπλωση είναι η κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο εμπόριο και οι εν γένει πληθυσμιακές μετακινήσεις.

Στην Ελλάδα από το 1974 και μετά δεν υπήρχε Ελονοσία , όμως τα 4 τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν κάποια κρούσματα.

Οι υπηρεσίες Υγείας, μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών που αποσκοπούν στην αποφυγή επανεγκατάστασης της ελονοσίας, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Μεγάλη σημασία όμως έχει και η λήψη και εφαρμογή των παρακάτω μέτρων που επιβάλλεται να λαμβάνει ο καθένας χωριστά με σκοπό την πρόληψη ατομικής και δημόσιας Υγείας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

• Με αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες), σε παράθυρα , φεγγίτες ,αεραγωγούς τζακιού και χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
• Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα κ.λ.π. ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά και εναποθέτουν τα αυγά τους. Με πότισμα φυτών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες .
• Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών στις αυλές των κατοικιών.
• Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κ.λ.π). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
• Με χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.
• Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
• Με συχνό καθαρισμό των στάβλων και των αποθηκών
• Με ψεκασμό και ανανέωση νερού στις ποτίστρες των ζώων.

Ποια είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια;

• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

• Συχνά λουτρά για απομάκρυνση του ιδρώτα.
• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

Προσοχή: Για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείτε θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Ιδιαίτερη υποχρέωση έχουν και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και την εξουδετέρωση εστιών, μέσα κι έξω από τις επιχειρήσεις τους.

Τέλος τονίζουμε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης (βραδινές), στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook