Μία προσπάθεια ανάλυσης και υπέρβασης της κρίσης που διέρχονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τίτλος της εκδήλωσης Ελληνογερμανικές «παρεξηγήσεις» – Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής» και αφορμή για την οργάνωσή της, η συμπλήρωση -στις 13 Απριλίου- 50 ετών εκπομπής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.

Συμμετείχαν, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ και ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Χρήστος Μεμής.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πέτερ Λίμπουργκ μίλησε ευθύς εξ αρχής για «κρίσιμη δοκιμασία» των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τον ρόλο της Deutsche Welle, τόσο κατά το παρελθόν, ως μέσου που συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, όσο και στην σύγχρονη εποχή, ως γέφυρας στις ελληνογερμανικές σχέσεις και στην αμφίδρομη πληροφόρηση.

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle τόνισε επίσης την προσωπική του εμπειρία και τους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ελλάδα: Ο πατέρας του, επίσης Πέτερ Λίμπουργκ ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα και το 1972 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, επειδή είχε βοηθήσει τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη να διαφύγει στην Γερμανία.

Το στοιχείο αυτό υπογράμμισε και η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη επίσημη κυβερνητική δράση ξένου κράτους κατά της δικτατορίας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί στερεοτύπων που κυριάρχησαν στα ΜΜΕ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε το ερώτημα «πώς κατάφεραν οι Γερμανοί να είναι οι πλέον αντιδημοφιλείς στην Ελλάδα» και απάντησε πως φταίει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά του.

Επανέλαβε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό η κρίση οφείλεται στις ελληνικές κυβερνήσεις, συντασσόμενος έτσι με την πρόσφατη σχετική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη με τη σειρά της, όπως και ο Πέτερ Λίμπουργκ επισήμαναν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ότι οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες άργησαν να αντιδράσουν, αφότου τα δημοσιεύματα στην Γερμανία και στην Ελλάδα άρχισαν των «πόλεμο».

«Η κρίση στην Ελλάδα βόλεψε, γιατί ήλθε ακριβώς τη στιγμή που η γερμανική ηγεσία βρέθηκε απολογούμενη για ελλειπή προετοιμασία ως προς την προστασία του ευρώ», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή στην Ελλάδα «διάφοροι γελοίοι τύποι δεν αντιλαμβάνονταν την ζημιά που έκαναν παρουσιάζοντας την καγκελάριο Μέρκελ με την στολή των Ες Ες».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε και μία μικρής κλίμακας αντιπαράθεση μεταξύ Παπαδημούλη και Μπακογιάννη, όταν ο πρώτος αμφισβήτησε εν συνόλω την μεταρρυθμιστική πτυχή των μνημονίων και των κυβερνήσεων και η πρώην υπουργός της ΝΔ απάντησε ότι «εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με προσκόλληση στο χθες», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ γι\’ αυτό.

«Αυτά που χαρακτήρισαν το χθες τα φτιάξατε εσείς», ανταπάντησε, επιμένοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ τόνισε στην εισήγησή του ότι «όταν ο Γερμανός δει την Μέρκελ με την ναζιστική στολή, δεν χαίρεται» και προσέθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην χώρα προϋποθέτουν υποστήριξη και συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Χρήστος Μεμής τόνισε ότι για τις παρεξηγήσεις συνήθως «η ευθύνη βαρύνει τον ισχυρότερο, ο οποίος θα πρέπει να διακρίνεται για την μεγαλοψυχία του» και προσέθεσε: «Στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να αντλήσουμε εμπειρία από το παράδειγμα της Deutsche Welle κατά την περίοδο της δικτατορίας. Η πολιτική που ακολούθησε δεν είχε καμία υστεροβουλία», είπε και συμπλήρωσε ότι απαιτείται «γενναιοψυχία και δημοκρατική προσέγγιση».

– Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε ο Ιάκωβος Κολανιάν σε δική του διασκευή για σόλο κιθάρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook