Την καταβολή ποσού ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ζήτησε από το Κίεβο ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Όπως εξήγησε τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που χορήγησε η εταιρεία στην Ουκρανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια βάσει της συμφωνίας του Χαρκόβου, το 2010, η οποία προέβλεπε η παράταση της ενοικίασης των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Από τη στιγμή, συνέχισε ο Μίλερ, που η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε, η Ουκρανία πρέπει να μας δώσει τα χρήματα αυτά.

«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία (…) για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», εκτίμησε ο Μίλερ.

Την ακύρωση της συμφωνίας ανακοίνωσε η Ρωσία ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική.

Πρόκειται για το τρίτο «χτύπημα» της ρωσικής εταιρείας στην Ουκρανία καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει από τη μια ότι το Κίεβο πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και από την άλλη ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook