«Πόλεμος» αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία προς την Ουκρανία ξέσπασε το Σάββατο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, εγείροντας ανησυχίες ακόμα και για «πάγωμα» των ρωσικών προμηθειών προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Ο μεταβατικός ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του «δεν αποδέχεται» τη δεύτερη ανατίμηση που επιβάλλει η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, ήτοι 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, καταγγέλλοντας «οικονομική επίθεση και επίθεση μέσω του αερίου» από την πλευρά της Μόσχας.

«Η Ρωσία απέτυχε να κυριεύσει την Ουκρανία με στρατιωτική επίθεση. Εξαπολύει τώρα το σχέδιο να κυριεύσει την Ουκρανία με την επίθεση μέσω του αερίου και της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Γιατσενιούκ, καλώντας την κυβέρνησή του να προετοιμαστεί «για την περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει ή σταματήσει την παροχή αερίου» στην Ουκρανία.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για την τιμή του αερίου, η Ουκρανία θα προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο όπως προβλέπει το συμβόλαιο για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Gazprom και έμπιστος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν Αλεξέι Μίλερ προειδοποίησε πως η εταιρεία θα διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία εφόσον το Κίεβο δεν αποπληρώσει το 100% του χρέους των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πρόσφατες παραδόσεις.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε αέριο δωρεάν. Επομένως, είναι απαραίτητο να αποπληρωθεί το χρέος για τρέχουσες παροχές στο 100%», τόνισε ο κ. Μίλερ.

Αυξάνοντας μάλιστα την πίεση προς το Κίεβο, ο επικεφαλής της Gazprom σημείωσε πως η Μόσχα θα απαιτήσει από την Ουκρανία να καταβάλει αναδρομικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην ακυρωθείσα έκπτωση στο φυσικό αέριο, έκπτωση που είχε παραχωρηθεί στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα την τελευταία τετραετία.

Η εν λόγω έκπτωση προβλεπόταν στη συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποίας παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει, καθότι η Κριμαία είναι ρωσική.

Σημειώνεται πως ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να πάρει φυσικό αέριο από αγωγούς που διατρέχουν το έδαφός της για να διανείμουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι κλέβει αέριο που προορίζεται για ευρωπαίους πελάτες στη διάρκεια διενέξεων για την τιμή του αερίου το 2006 και πάλι το 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην παροχή αερίου στην Ευρώπη.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook