Η τραγική ιστορία ενός μωρού μόλις ενός έτους, το οποίο έχασε τη ζωή του από αφυδάτωση ενώ είχε περάσει από τρία νοσοκομεία, αναβίωσε πριν λίγες μέρες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής Βέροιας, μία νοσηλεύτρια, ο επιμελητής του νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής του. Όλοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του 12μηνου αγοριού, που διέμενε στην Κοζάνη, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010, όταν παρουσίασε αδιαθεσία. Ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός πόλης και έτσι οι γονείς του το πήγαν στα δύο νοσοκομεία του νομού, σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι παιδιατρικές κλινικές τους όμως δεν λειτουργούσαν, με επακόλουθο να πάνε το παιδί στη Βέροια, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καταγράφηκαν οι βασικές παραλείψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από μια απλή γαστρεντερίτιδα, το άτυχο παιδί έφτασε να υποστεί σηψαιμία μετά την αφυδάτωση και να καταλήξει ενώ νοσηλευόταν στην εντατική.

"Του χορήγησαν μόνο αντιπυρετικό"

"Παρότι το βρέφος παρέμενε εμπύρετο, ανήσυχο, αδυνατώντας να κοιμηθεί, έκανε εμετό και στην πορεία εμφάνισε γογγυσμό, ταχύπνοια και ταχυκαρδία και διαρκώς η γενικότερη εικόνα του από τη στιγμή της εισαγωγής του διαρκώς χειροτέρευε, η μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση που είχε συστηθεί από τον διευθυντή της κλινικής ήταν η χορήγηση αντιπυρετικού φαρμάκου”, τονίζεται στο κατηγορητήριο.

Βλέποντας την κατάσταση του παιδιού του να επιδεινώνεται, ο πατέρας του ζήτησε να εξεταστεί από άλλους γιατρούς. "Ρώτησα τον διευθυντή μήπως πρέπει να πάει αλλού το παιδί και αυτός μου απάντησε ‘κι εγώ αυτό σκέφτομαι", κατέθεσε χαρακτηριστικά ο πατέρας στο δικαστήριο. Έτσι διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, όπου παρέμεινε για λίγες ώρες για να μεταφερθεί στη συνέχεια, λόγω επιδείνωσης, στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου. Εκεί έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή, 11 μέρες μετά την αρχική αδιαθεσία που είχε αισθανθεί.

"Τους έλεγα ότι το παιδί διψάει και με κοίταζαν σαν να ήμουν τρελή"

Τραγική φιγούρα η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού, η κατάθεση της οποίας λύγισε τους πάντες μέσα στην αίθουσα. “Ήταν πολύ γερό το παιδί μου. Το έχασα μέσα σε δύο μέρες και φταίνε αυτοί. Θέλω το παιδί μου να βρει δικαίωση. Δεν έκαναν απολύτως τίποτε, δεν του έδωσαν νερό, ορό, αντιβίωση, μόνο ένα αντιπυρετικό και μία μάσκα" είπε η μητέρα.

Και πρόσθεσε: “Μου συμπεριφερόταν σαν να είμαι μια τρελή που θέλει ειδική μεταχείριση. Όταν είπα ότι το παιδί διψούσε και ήθελε υγρά, μου απάντησε ότι η καλύτερη θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα ήταν να μη δοθούν καθόλου υγρά, ενώ η γιατρός νωρίτερα μου συνέστησε να δίνω γάλα. Έβλεπε το μωρό τον ορό που είχε ένα άλλο παιδάκι και σαν να μου έλεγε ότι θέλει νερό”, ανέφερε η γυναίκα. Αλλά και για τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής στη Βέροια υποστήριξε πως “έδειχνε ότι δεν ήταν ικανός να κάνει εξετάσεις. Μας είπε μόνο ‘θα το φτιάξουμε’, σαν να ήταν το παιδί μου δεν ξέρω τι”.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 10 Απριλίου.

news247.gr