Το 6ο Παγκρήτιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μαιευτικής Γυναικολογίας με θέμα «Από την Αναπαραγωγή στην Εμμηνόπαυση» διοργανώνεται στο Ηράκλειο την 11η και 12η Απριλίου 2014, από την Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου και τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκοπός της επιστημονικής αυτής διημερίδας είναι η ενημέρωση των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, των Παιδίατρων-Νεογνολόγων, των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, των μαιών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τις εξελίξεις στην πρόληψη-διάγνωση-αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων της γυναίκας που καλύπτουν χρονικά όλο το φάσμα από την εφηβεία και την έναρξη των γενετήσιων σχέσεων, την αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και φτάνουν στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση καθώς και στην εμφάνιση του καρκίνου των γεννητικών οργάνων..

Η πλούσια θεματολογία του Σεμιναρίου καλύπτεται από διακεκριμένους ομιλητές με γνώση και εμπειρία στα σχετικά αντικείμενα που προέρχονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά κυρίως από το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία της Κρήτης. Οι ομιλητές – ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μαίες, ψυχολόγοι, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής – θα μεταφέρουν και θα καταθέσουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των παθολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει το νέο κορίτσι, η έγκυος αλλά και η γυναίκα της τρίτης ηλικίας.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα δίδεται έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν την έφηβο όπως η αναγκαιότητα προληπτικού εμβολιασμού για τον ιό HPV, η σεξουαλική δραστηριότητα και οι κίνδυνοι που ελογχεύουν, η προετοιμασία για τη γονεικότητα. Σε θεματικές ενότητες παρουσιάζονται τα καθιερωμένα κλινικά πρωτόκολλα αλλά και οι νεώτερες εξελίξεις στην πρόβλεψη, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κυήσεων που επιπλέκονται με παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης όπως ο πρόωρος τοκετός, η προεκλαμψία και η υπολειπόμενη εμβρυική ανάπτυξη, ο σακχαρώδη διαβήτης της κύησης, καθώς και η αιμορραγία στον τοκετό (που ακόμη παραμένει κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας).

Παρουσιάζονται τα νεώτερα δεδομένα σχετικά με την υπογονιμότητα και τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι σύγχρονες μέθοδοι υποστήριξης των γυναικών στη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης αναπτύσσονται διεξοδικά σε σειρά διαλέξεων Συνολικά στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν περισσότερες από 30 διαλέξεις, ενώ ο αριθμός των ομιλητών και προεδρευόντων υπερβαίνει τους 70. Σημειώνεται δε ότι θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες που υλοποιούνται στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το 6ο Παγκρήτιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μαιευτικής Γυναικολογίας που διοργανώνει η Μαιευτική και Γυναικολογικής Εταιρεία Κρήτης με Πρόεδρο τον Aναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Ματαλλιωτάκη αποτελεί τη συνέχεια και συνέχιση των δραστηριοτήτων των προηγούμενων Διοικήσεων της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας Κρήτης. Ιδιαίτερα η φετινή διημερίδα αποτελεί προϊόν και απόδειξη της καλής και πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο μεγάλων Μαιευτικών-Γυναικολογικών Κλινικών του Ηρακλείου με πολλαπλά οφέλη σε κλινικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο και ειδικότερα στην καλύτερη παροχή εκπαίδευσης στους φοιτητές και νέους ιατρούς αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο γυναικείο πληθυσμό της Κρήτης.

Το 6ο Παγκρήτιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μαιευτικής Γυναικολογίας – σε συνέχεια των πέντε προηγούμενων που είχαν στεφθεί με επιτυχία – έχει καθιερωθεί πλέον ως ετήσιος επιστημονικός, μετεκπαιδευτικός αλλά και κοινωνικός θεσμός – αφού αποτελεί τόπο συγκέντρωσης των νεότερων και παλαιότερων Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Κρήτης και συνάντησής τους με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων με τους οποίους συνεργάζονται σε καθημερινή βάση για την παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής φροντίδας στο νησί μας.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook