Στον αναπτυξιακό ρόλο των Επιμελητηρίων της χώρας που αποτελούν θεσμικά το κατάλληλο «εργαλείο» για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο επιμελητηριακό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν οι Πρόεδροι των 59 Εμπορικών, Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητούνται θέματα σχετικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων και την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκπροσωπείται από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, ενώ η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, με τη χορηγία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Ο κ. Αρναουτάκης αφού συνεχάρη το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τον Πρόεδρό του Μανόλη Αλιφιεράκη για την σωστή οργάνωση του σημαντικού συνεδρίου που συμπίπτει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, στάθηκε ιδιαίτερα στην άριστη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και των τεσσάρων Επιμελητήριων του νησιού. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια υλοποιούν, όπως είπε, από κοινού δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας του τόπου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευμένες και εξωστρεφείς δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση βιώσιμων, αειφόρων και ανταγωνιστικών δημόσιων πολιτικών» τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση και η δημιουργία μιας νέας, δυναμικής οικονομίας απαιτεί τη συνεργασία ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

«Χρειαζόμαστε την εμπειρία, τις γνώσεις, τη συνεργασία των ίδιων των κοινωνικών φορέων και ειδικά των φορέων της επιχειρηματικότητας, όπως είναι κατεξοχήν τα Επιμελητήρια. Εσείς άλλωστε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα, αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού τόνισε την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νησί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

«Το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν από τον αρχικό του σχεδιασμό μια θετική «άσκηση εργασίας». Σε στενή συνεργασία με τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης η αιρετή Περιφέρεια υπέβαλε την πρότασή της για στοχευόμενη δράση ενίσχυσης του τομέα των ΜΜΕ η οποία αντικατόπτριζε τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της τοπικής οικονομίας.

Η θετική ανταπόκριση των επιχειρηματιών της Κρήτης στην πρόσκληση αποδεικνύει ότι η «άσκηση» αυτή είχε αποτέλεσμα. Κοινός μας στόχος εξαρχής ήταν η δράση αυτή να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και η αξιολόγηση των προτάσεων να είναι άμεση. Όλα τα ανάλογα προηγούμενα Προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το Πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το «τρέξουν», ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή του σε 4 μήνες» είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε τέλος ότι πρέπει να «αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ευκαιρία. Σήμερα, όσο ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από βαθιές τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα με στόχο πάντοτε την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Ελληνικής Περιφέρειας. Το μέλλον της πατρίδας μας, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά μας να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων μας, τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς. Αυτό ξεκάθαρα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργικότητα και εργατικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών και εργαζομένων και τη διασύνδεση της παραγόμενης καινοτομίας από τα Ελληνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα με την παραγωγική διαδικασία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook