Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) βρισκόταν στο Κίεβο την περίοδο των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπως παραδέχτηκε σήμερα η FSB.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές κατά την περίοδο των ταραχών, όμως σύμφωνα με τη Μόσχα ο πράκτορας αυτός δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια αφού δουλειά του ήταν να φροντίσει για την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο στρατηγός της FSB Σεργκέι Μπεσέντα βρισκόταν στο Κίεβο στις 20 και 21 Φεβρουαρίου για να καθορίσει το επίπεδο της αναγκαίας ασφάλειας της ρωσικής πρεσβείας στην Ουκρανία και των άλλων ρωσικών κτιρίων στο Κίεβο» ανέφερε μια πηγή της υπηρεσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Ρώσος αξιωματικός συναντήθηκε με στελέχη της SBU, της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ ζήτησε, χωρίς να πετύχει το στόχο του, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λίγο πριν την ανατροπή του. Ο Μπεσέντα «δεν είχε άλλες εντολές» κατά τη διήμερη αποστολή του.

Οι ουκρανικές αρχές που ανέλαβαν την εξουσία μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς κατηγόρησαν την Πέμπτη τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχαν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ο νέος επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο υποστήριξε μάλιστα ότι «πράκτορες της FSB συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της υποτιθέμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

Η δήλωση αυτή, που διαψεύστηκε αμέσως από την FSB, έγινε κατά την παρουσία των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας για τους θανάτους 90 ανθρώπων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ζητήσει να ερωτηθεί ο Μπεσέντα για τους λόγους της επίσκεψής του στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί τα εθνικιστικά ουκρανικά κινήματα και κυρίως το ακροδεξιό Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) ως υπεύθυνα για τις δολοφονίες πολιτών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook