Το 2014 είναι το έτος της εξόδου. Πολλές από τις χώρες του Μνημονίου επιχειρούν να δανειστούν πάλι από τις αγορές, με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του νότου συνεχώς υποχωρούν.

Το κόστος δανεισμού για τα ομόλογα 10ετίας της Ιταλίας, υποχώρησαν την Παρασκευή σε ιστορικό χαμηλό, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, πραγματοποίησε πτώση 8,5 μονάδων βάσης στο 3,181% και για πρώτη φορά υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 3,20%. Η απόδοση του 5ετους ισπανικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 1,78%, έναντι 1,80% του αμερικάνικου 5ετους! Σε επίπεδο 5ετούς ομολόγου στην Ιταλία είναι στο 1,82%. Το πενταετές για την Πορτογαλία έχει υποχωρήσει στο 2,78% και της Ιρλανδίας το βρίσκεται στο 1,58%.

Υπό αυτό το κλίμα, η Ελλάδα προσπαθεί και εκείνη να βγει στις αγορές, με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγάλη επιτυχία και επιτόκιο στο 5ετες κάτω του 5%. Μπορεί η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης να αναβάλλονται για Αύγουστο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έκδοση δεν θα προχωρήσει και ότι δεν θα υπάρξει νέα έξοδος στις αγορές το 2014… Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο έχει στόχο να κάνει πρεμιέρα με 5ετες και αναμένεται υπερκάλυψη του ποσού των 3 δισ. Ευρώ, ειδικά από τους ξένους. Δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να ανοίξει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, υπό το βρετανικό δίκαιο. (περισσότερα εδώ http://www.newmoney.gr/article/46382/ton-aygoysto-i-pithani-anavathmisi-…)

Τι μας δίδαξε η Ιρλανδία; Μετά από τρία χρόνια αποχής δημοπράτησε στις 13 Μαρτίου 1 δισ. ευρώ σε δεκαετείς τίτλους. Η δημοπρασία ήταν επιτυχής, έγινε υπερκάλυψη κατά 2,9 φορές, ενώ η απόδοση ορίστηκε στην τιμή-χαμηλό ρεκόρ του 2,967%. Η απόδοση για το ιρλανδικό 10ετές έχει υποχωρήσει έως το 2,99%, ενώ εντός της Ευρωζώνης είχε φτάσει ως το 14,22% τον Ιούλιο του 2011.

Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015 με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας πρεμιέρα με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές. Στόχος της Λισσαβόνας είναι να βγει πλήρως από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στις Χθες άνοιξε ξανά το βιβλίο των προσφορών για ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, το οποίο είχε εκδώσει πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο. Το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ προσείλκυσε ισχυρή ζήτηση, με τις προσφορές να ανέρχονται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,11%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που έχει πληρώσει η πορτογαλική κυβέρνηση από τον Μάιο του 2010. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 5,65% που είχε πληρώσει η Λισσαβόνα τον Μάιο του 2013, ωστόσο το επιτόκιο θα πρέπει να μειωθεί και άλλο προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμη η χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Από την αρχή του χρόνου η Πορτογαλία έχει εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο ύψους 3,25 δισ. ευρώ στις 9 Ιανουαρίου και τώρα εκδίδει και δεκαετές για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2013.

Επίσης, η Πορτογαλία τέλη Μαρτίου πραγματοποίησε επαναγορά ομολόγων 50 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2015, ολοκληρώνοντας ένα ακόμη στάδιο στο εγχείρημα της επιτυχημένης επιστροφής στις αγορές, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των 78 δισ. ευρώ τον Μάιο. Στη συνέχεια απομένουν σε εκκρεμότητα 8,15 δισ. ευρώ από τη συνολική έκδοση των ομολόγων που λήγουν τον Οκτώβριο του 2015.

Τα πρεζάκια της τρόικας ξεκίνησαν μορφίνη… Ίδωμεν

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook