Στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά, την περασμένη νύχτα, όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Λ\’ Άκουιλα. 
Πέντε χρόνια μετά τον φονικό σεισμό, αναγνώσθηκαν τα ονόματα των τριακοσίων οκτώ θυμάτων του. 
Οι καμπάνες των εκκλησιών, χτύπησαν, συγχρόνως, τριακόσιες οκτώ φορές.

\"\"

Στα ονόματα των θυμάτων, και εκείνο του \’Ελληνα φοιτητή Βασίλη Κουφολιά ο οποίος έχασε τη ζωή του, κάτω από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε, κοντά στην δημοτική βίλα της πόλης.

\"\"

Για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη επέτειο, τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει, επιτέλους, εκατοντάδες εργοτάξια, αλλά το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι, ουσιαστικά, ακόμη έρημο, λείπει ένα ενιαίο σχέδιο για την γρήγορη αποκατάστασή του κοινωνικού και οικονομικού ιστού του.

\"\"

Οι κάτοικοι της Λ\’ \’Ακουϊλα, δεν συνήθισαν ποτέ στα ξύλινα σπίτια των νέων πόλεων, των new town που τους έφτιαξε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Παρουσιάζουν σειρά κακοτεχνιών, δεν υπάρχει κανένα ίχνος κοινωνικής ζωής- αν εξαιρέσει κανείς τα εμπορικά κέντρα- και οι σεισμόπληκτοι, στην πραγματικότητα, δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ούτε ένα καρφί στον τοίχο των σπιτιών αυτών. Παραμένουν, απλώς και μόνον, «φιλοξενούμενοι».

\"\" 

Την περασμένη νύχτα, με τις δάδες και τις φωτογραφίες των θυμάτων, με μια βουβή πορεία, 12.000 «ακουϊλάνοι» ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές, να σταματήσουν να τους θυμούνται μόνον μια φορά τον χρόνο, κατά την επέτειο του πόνου και θανάτου.

\"\" 

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το 2019 η λαβωμένη αυτή πόλη θα έχει καταφέρει να επανέλθει στους ρυθμούς και στην ζωή που την χαρακτήριζαν μέχρι το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 6 Απριλίου του 2009. Το συνολικό κόστος των έργων ανοικοδόμησης, ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κάτοικοι ελπίζουν- χωρίς περιττούς ενθουσιασμούς- να μην πρόκειται για την πολλοστή αναβολή, αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και της κακοδιαχείρισης. 

\"\"
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook