Περίπου 14.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη έχουν φθάσει στην Ιταλία και τη Μάλτα από τότε που εκδηλώθηκε η εξέγερση στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΗCR).

\”Μέχρι σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν φθάσει με πλοιάρια στην Ιταλία και τη Μάλτα από τη Λιβύη. Από αυτούς, 1.669 έφθασαν την Ιταλία την Παρασκευή και το Σάββατο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.

Η HCR διαπίστωσε εξάλλου ότι εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν αρχικά μεταβεί στην Τυνησία ή την Αίγυπτο, επέστρεψαν στη Λιβύη για να επιβιβαστούν σε πλοία που θα τους μετέφεραν στην Ευρώπη.

«Ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία», εξήγησε η Φλέμινγκ.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκατεστημένοι σε στρατόπεδα στην Τυνησία και την Αίγυπτο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων εκεί ή γιατί κινδυνεύουν να φυλακιστούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), οι πρόσφυγες αυτοί προτιμούν να επιστρέψουν στη Λιβύη, παρά τον κίνδυνο, γιατί δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις τυνησιακές ακτές λόγω της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας.

«Ένα μέρος της συμφωνίας αυτή λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν στην τυνησιακή οικονομία και ένα άλλο ότι η Τυνησία πρέπει να βοηθήσει να σταματήσουν οι αναχωρήσεις πλοίων», εξήγησε η εκπρόσωπος του ΟΙΜ, Τζέμινι Πάντια.

Τα τυνησιακά πλοία πλέον επιτρέπουν την επιβίβαση μόνο σε Τυνήσιους.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, περίπου 1.200 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο από τις 25 Μαρτίου.

Ωστόσο, χιλιάδες ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την HCR, η οποία απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να δεχθούν τους πρόσφυγες.

Η HCR εκτιμά θα πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την υποδοχή κατά τους προσεχείς μήνες περίπου 6.000 ανθρώπων που συνωστίζονται στα αιγυπτιακά και τυνησιακά σύνορα και 2.000 στο Κάιρο, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει προβλέψει μόνο 900 θέσεις υποδοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook