Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ, πρωτεργάτης της προσέγγισης ανάμεσα στο Παρίσι και στο Κιγκάλι το 2010, αρνήθηκε σήμερα, μιλώντας στο σταθμό RFI, ότι η Γαλλία είχε οποιαδήποτε «άμεση συμμετοχή» στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, όπως την κατηγόρησε εκ νέου ο πρόεδρος της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο Jeune Afrique που δημοσιεύεται σήμερα, ο Καγκάμε κατηγόρησε τη Γαλλία ότι διαδραμάτισε, όπως και η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, το Βέλγιο, έναν «άμεσο ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας» που προκάλεσε περίπου 800.000 θανάτους κυρίως στη μειονότητα των Τούτσι και ότι συμμετείχε «ακόμη και στην εκτέλεσή της».
«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιείται η λέξη “άμεση συμμετοχή” (…). Αυτό, πιστεύω ότι δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Κουσνέρ όταν ρωτήθηκε στο Κιγκάλι από το Radio France Internationale (RFI), εκτιμώντας πως οι δηλώσεις «δεν ήταν σωστές», κατά την παραμονή της έναρξης των εκδηλώσεων, 20 χρόνια μετά τη γενοκτονία.
Η Γαλλία ακύρωσε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μετά τις κατηγορίες του Καγκάμε, μια απόφαση που συνιστά ένα νέο πλήγμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν δηλητηριασμένες από τη δυσπιστία παρά την επίσημη συμφιλίωση του 2010.
«Μπορεί κανείς να κατηγορήσει πολύ τη Γαλλία για τα πολιτικά λάθη που διαπράχθηκαν, για τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξελίχθηκε, σίγουρα (…) αλλά “άμεση συμμετοχή”, αυτό δεν το πιστεύω», συνέχισε ο Κουσνέρ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα γάλλου προέδρου που επισκέφθηκε τη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί παραδέχθηκε, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη, τον Φεβρουάριο του 2010, «μεγάλα λάθη εκτίμησης» και ένα «είδος τύφλωσης» εκ μέρους της Γαλλίας, η οποία το 1994 ήταν σύμμαχος του εξτρεμιστικού καθεστώτος των Χούτου που προκάλεσε τη γενοκτονία και της οποίας ο ρόλος εκείνη την εποχή παραμένει αμφιλεγόμενος.

Να αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια, καλεί τη Γαλλία η ΥΠΕΞ της Ρουάντα

Η Γαλλία πρέπει \”αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια\” όσον αφορά το ρόλο της στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, προσθέτοντας πως το Κιγκάλι δεν μπορεί να τα βρει με τη Γαλλία εις βάρος της ιστορίας.
Η Λουίζ Μουσικιουάμπο χαρακτήρισε \”αδικαιολόγητη\” την απόφαση της Γαλλίας να ακυρώσει τη συμμετοχή της αύριο στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο της γενοκτονίας. Το Παρίσι έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο οποίος κατηγόρησε σε μία συνέντευξή του τη Γαλλία ότι έπαιξε έναν \”άμεσο ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας\” και ότι συμμετείχε \”ακόμη και στην εκτέλεσή της\”.
\”Για να αρχίσουν οι δύο χώρες μας πραγματικά να τα πηγαίνουν καλά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την αλήθεια, η αλήθεια είναι δύσκολη, είναι κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς την αλήθεια ότι ήσουν κοντά σε κάποιον που συνδέθηκε με γενοκτονία\”, δήλωσε η Μουσικιουάμπο στο Κιγκάλι κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ στο κοινοβούλιο.
\”Είναι αδύνατο για τις δύο χώρες μας να προχωρήσουν, αν ο όρος είναι ότι η Ρουάντα οφείλει να ξεχάσει την ιστορία της για να τα βρει με τη Γαλλία (…). Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εις βάρος της ιστορικής αλήθειας της γενοκτονίας\”, συνέχισε.
Η Μουσικιουάμπο εκτίμησε στη συνέχεια ενώπιον του τύπου πως οι δηλώσεις του Καγκάμε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Jeune Afrique που δημοσιεύονται σήμερα, δεν είναι \”ούτε νέες, ούτε πρέπει να προκαλούν έκπληξη\”. \”Αυτό που λέω είναι πως η (γαλλική) αντίδραση σε μια παρατήρηση που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από τον πρόεδρο (…) είναι μια υπερβολική αντίδραση\”, εξήγησε στους δημοσιογράφους.
\”Είναι δυσάρεστο γιατί η ιστορία είναι ιστορία\”, συνέχισε η υπουργός, εκτιμώντας πως \”ο γαλλικός λαός γενικά δεν πρέπει να μένει μέσα στην άγνοια για εκείνο που έκαναν ορισμένοι γάλλοι αξιωματούχοι\” στη Ρουάντα.
Η απόφαση της Γαλλίας να ακυρώσει τη συμμετοχή της στις επίσημες εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της γενοκτονίας στη Ρουάντα αποτελεί ένα νέο πλήγμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν δηλητηριασμένες από τη δυσπιστία παρά την επίσημη συμφιλίωση του 2010.
Η Γαλλία ήταν το 1994 σύμμαχος του εξτρεμιστικού καθεστώτος των Χούτου που προκάλεσε τη γενοκτονία με αποτέλεσμα περίπου 800.000 θανάτους, κυρίως στη μειονότητα των Τούτσι, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, και ο ρόλος των γαλλικών αρχών εκείνη την εποχή παραμένει αμφιλεγόμενος.
Στη συνέντευξή του στο Jeune Afrique, που δημοσιεύεται την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκδηλώσεων, ο Καγκάμε κατηγορεί κυρίως τους γάλλους στρατιώτες ότι όχι μόνο ήταν \”συνένοχοι\” αλλά επίσης και \”δράστες\” σφαγών.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook