Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση για αξιοπρέπεια τη στιγμή που η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν συγκλονίζει τον πολιτικό κόσμο, ενώ ο πρωθυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε πως αν οι κατηγορίες αποδειχθούν πραγματικές είναι ασυγχώρητες.

«Αν τα γεγονότα που αποδίδονται στον Ντομινίκ Στρος-Καν αποδειχθούν, θα είμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή πράξη για την οποία δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την εβδομαδιαία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, του δεξιού UMP, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «έχει δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας και το φερόμενο ως θύμα έχει δικαίωμα στο σεβασμό και τη συμπάθεια», συνέχισε. «Πρέπει να επιδείξουμε μετριοπάθεια και υπευθυνότητα. Κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Η υπόθεση, η οποία πλήττει τον κύριο αντίπαλο του προέδρου Σαρκοζί, σε μια στιγμή που ο τελευταίος βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, και συγκλονίζει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι «μια υπόθεση του κοινού δικαίου, όχι μια κρατική υπόθεση», επέμεινε ο Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο πρόεδρος Σαρκοζί εγκατέλειψε κι αυτός σήμερα τη σιωπή του.

«Η ψυχραιμία, το θάρρος, η ενότητα και θα προσέθετα η αξιοπρέπεια είναι ο κανόνας συμπεριφοράς της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια προγεύματος με τους «βαρόνους» της πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους αυτούς.

«Η ανησυχία του κόσμου είναι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα, είμαστε βράχοι σταθερότητας, και δεν άρχισα να το πιστεύω αυτό το Σαββατοκύριακο», συνέχισε ο πρόεδρος σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή, έχουμε μια δουλειά να κάνουμε», συνέχισε αναφέροντας τις συνόδους της Ομάδας των Οκτώ (G8) και της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η Γαλλία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της G8 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες και η Ρωσία) και της G20 (περιλαμβάνει επιπλέον τις αναδυόμενες χώρες). Μια σύνοδος κορυφής της G8 πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δέκα ημέρες στην Ντοβίλ (βορειοδυτική Γαλλία), όπου επρόκειτο να συμμετάσχει ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook