Πολλοί πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν σήμερα στην διαπίστωση ότι ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών ήταν αναμφίβολα απογοητευτικός για την ιταλική κεντροδεξιά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο Μιλάνο, την μεγαλύτερη πόλη της αναμέτρησης, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά, εξασφαλίζοντας ποσοστό 48,4 % στον πρώτο γύρο, αφήνοντας πίσω του την κεντροδεξιά Λετίτσια Μοράτι, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 41,5%.

Στην Νάπολη, ο συντηρητικός υποψήφιος, Τζάνι Λετιέρι, διαθέτει προβάδισμα, με ποσοστό 38,5%, αλλά συνολικά οι δυο κεντροαριστεροί αντίπαλοί του, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις (περνά στο δεύτερο γύρο) και Μάριο Μορκόνε αγγίζουν το 47%.

Στο Τορίνο και στην Μπολόνια η κεντροαριστερά εκλέγει δήμαρχο από τον πρώτο γύρο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν προέβη σε επίσημες δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με σχολιαστές «είναι οργισμένος όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε» και θεωρεί ότι η κύρια ευθύνη είναι της Λετίτσια Μοράτι, που δεν αντιμετώπισε την προεκλογική περίοδο με τον σωστό τρόπο.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι όμως είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της κεντροδεξιάς στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ζητώντας, από τους εκλογείς να τον βοηθήσουν να υπερβεί τις πενήντα χιλιάδες σταυρούς. Τελικώς, δεν ξεπέρασε τις είκοσι εννέα χιλιάδες.

Ούτε η Λέγκα του Βορρά πανηγυρίζει: στην «γενέτειρά της», στο Μιλάνο, δεν υπερβαίνει το 9%, και κατά συνέπεια δεν έχει την δύναμη να αμφισβητήσει ριζικά τις επιλογές του Μπερλουσκόνι.

Στον δεύτερο γύρο τόσο στην Νάπολη όσο και στην μεγαλούπολη του ιταλικού βορρά πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές του «τρίτου, κεντρώου πόλου», των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Οι υποψήφιοί τους δεν ξεπέρασαν το 6%, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εκλογή του νέου δημάρχου. Η θέση της κεντρώας συμμαχίας είναι κάθε άλλο παρά προκαθορισμένη και δεν αποκλείεται να αφεθεί τελικά στους ψηφοφόρους του κόμματος «ελευθερία επιλογής και συνείδησης».

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι αυτοί έχασαν και εμείς κερδίσαμε, ο άνεμος άρχισε να φυσά από το Μιλάνο εντελώς διαφορετικά». Υπάρχει αισιοδοξία για την τελική επικράτηση του Τζουλιάνο Πιζαπία σε δυο εβδομάδες στην ιταλική συμπρωτεύουσα ενώ για την Νάπολη γίνεται λόγος για «δυναμική μάχη».

Ωστόσο πρέπει να λυθούν σημαντικά προβλήματα και στον προοδευτικό χώρο: η υποψηφιότητα Πιζαπία δεν εκφράστηκε από το «Δημοκρατικό Κόμμα», αλλά από την παραδοσιακή αριστερά. Ο δε Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος στην Νάπολη «πέρασε» στον δεύτερο γύρο είναι κύριο στέλεχος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο.

Η μεγαλύτερη δύναμη της κεντροαριστεράς, δηλαδή, το «Δημοκρατικό Κόμμα», δεν καταφέρνει να επιβληθεί ξεκάθαρα ως ο κεντρικός πόλος συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Μένει επίσης ανοικτό το θέμα του διαλόγου με το κίνημα «πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο στην Μπολόνια εξασφάλισε ποσοστό 10% και στο Τορίνο 5%. Παρουσιάζεται ως «το κίνημα των απογοητευμένων από την πολιτική» και παρ' όλο που κάποια αιτήματά του συγγενεύουν με εκείνα της κεντροαριστεράς (π.χ. όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης) δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προσέγγισης.

Σε εθνικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε, όπως επιθυμούσε, να βγει η κυβέρνησή του δυνατότερη από τις τοπικές εκλογές. Από το αποτέλεσμα του Μιλάνου ανακύπτει πως συνέβη, τελικά το ακριβώς αντίθετο.

Αποφάσεις θα ληφθούν, ασφαλώς, μετά τον δεύτερο γύρο και είναι βέβαιο ότι ο Μπερλουσκόνι θα κινητοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε για να μην χάσει η κεντροδεξιά την δημαρχία της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Το σχέδιό του, όμως, για παραμονή στην πρωθυπουργία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2013, από χθες βράδυ αντιμετωπίζει κι άλλα εμπόδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ