Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) στην πόλη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη λήξη μιας κινητοποίησης σε ένδειξη συμπαράστασης σε φιλορώσους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί από τις αρχές.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες, ζητούσαν την απελευθέρωση των φιλορώσων ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Έριξαν αυγά και πέτρες εναντίον της έδρας της SBU, σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την κεντρική είσοδο και μια ομάδα από αυτούς εισέβαλε στο κτίριο.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές διαδήλωναν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να εισδύσουν στο κτίριο. Διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

newpost.gr