Φρένο στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και την ανοδική πορεία του Χ.Α.Α. έθεσε η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου. 
Το πολιτικό ρίσκο επανέρχεται από καιρού εις καιρόν στο προσκήνιο και ταράζει την ηρεμία των επενδυτών. Δεν είναι τόσο ο φόβος για αυτή καθαυτή την διενέργεια εκλογών, που αποτελεί άλλωστε την κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, όσο η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και την δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.
Η πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, λίγες μέρες πριν επιχειρηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2010, με κουπόνι 6.10%. Η έστω και συμβολική έξοδος της χώρας τις αγορές έχει τεράστια σημασία αφού δημιουργεί τις βάσεις για επανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας και ανοίγει τον δρόμο της απεξάρτησης από τα μνημόνια. 
Πως αλλιώς θα ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων αν όχι με την επάνοδο της στις αγορές ; Υπάρχει μήπως κάποιο άλλο μαγικό πηγάδι με διαθέσιμα κεφάλαια ; Οι απαντήσεις νομίζω είναι προφανείς, με λυπεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας δείχνουν να το ξεχνούν στο βωμό των προσωπικών τους φιλοδοξιών.
Στο κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας ήρθε να προστεθεί και το τεχνικό γεγονός της αλλαγής στάθμισης των μετοχών της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στους δείκτες FTSE & MSCI.
 Ουσιαστικά μετά την επιτυχή κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες αυξήθηκε το free float της μετοχής γεγονός που επιφέρει την αύξηση της βαρύτητας της μετοχής σε αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αντίστοιχα μειώνεται η συμμετοχή των υπόλοιπων μετοχών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αντίστοιχες εισροές και εκροές από κεφάλαια παθητικής διαχείρισης, τα οποία παρακολουθούν απλά τις αποδόσεις των δεικτών.
Έτσι είδαμε την μετοχή της ΑΛΦΑ, παρά τον τεράστιο αριθμό μετοχών που εισήχθει προς διαπραγμάτευση να διατηρείται χωρίς απώλειες ενώ άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να σημειώνουν σημαντικές μεταβολές μέσα στην εβδομάδα. Οι απώλειες αυτές πιθανότατα θα εξομαλυνθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, εφόσον εκλείψει βεβαίως ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε επίσης και η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. Το συμπέρασμα που βγαίνει, από μία δύσκολη χρήση όπως το 2013, είναι ότι οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες προέβησαν σε κινήσεις εξυγίανσης των ισολογισμών τους με αρκετές έκτακτες έγγραφες, τα αρνητικά αποτελέσματα όμως δείχνουν να ξύνουν πάτο και μας προετοιμάζουν για την πρώτη χρονιά ουσιαστικής αύξησης κερδοφορίας.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook