Στο ύψιστο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία, είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο η 7η Απριλίου με το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας να είναι η πρόληψη από μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών φορέων παθογόνων μικροοργανισμών. 
Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο όπου «βάλλεται» ο κοινωνικός ιστός των πόλεων μας και οι αντοχές των πολιτών μας δοκιμάζονται, η προστασία της υγείας του πληθυσμού, μέσω της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, οφείλει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σταθερή άλλωστε άποψη μου είναι ότι η Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας αποτελεί σημαντικό «μηχανισμό» για τη διατήρηση της Υγείας των πολιτών και βασικό άξονα μιας δημοτικής πολιτικής που σχεδιάζεται και υλοποιείται με επίκεντρο τον πολίτη, στο πλαίσιο χάραξης μια ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Χανίων, τα τριάμισι τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας υγείας μεριμνώντας ταυτόχρονα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αγωγής υγείας αλλά και για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινή δραστηριότητα.
Ειδικότερα, δεκάδες προγράμματα έχουν υλοποιηθεί για την ενημέρωση των πολιτών και έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν εμβολιασμοί και δωρεάν εξετάσεις σε πολλούς δημότες όλων των κοινωνικών ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι τα τελευταία τρία χρόνια 600 και πλέον γυναίκες υπεβλήθησαν δωρεάν – μέσω των προγραμμάτων του Δήμου – σε δωρεάν τεστ Παπανικολάου και περισσότερες από 200 σε δωρεάν μαστογραφίες. Πρόσφατα δε, ο Δήμος Χανίων σχεδίασε και υλοποίησε ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα που αφορούσε την πλήρη κάλυψη – από τον Δήμο μας – του συνόλου των δαπανών ιατρικών εξετάσεων που έχουν ανάγκη να κάνουν οικονομικά αδύναμοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.
Παράλληλα, ο Δήμος Χανίων δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία των παιδιών, προχώρησε την περίοδο 2011-2014 και στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής για τον δωρεάν παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο 900 και πλέον μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πολύ σημαντική υπήρξε και η διενέργεια εμβολιασμών για παιδικές ασθένειες σε καταυλισμούς των Ρομά και εμβολιασμούς κατά της φυματίωσης σε μαθητές δημοτικών σχολείων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Πέραν των παραπάνω, ως δημοτική αρχή αναλάβαμε πρωτοβουλίες και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας το καινοτόμο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας που αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και των οικογενειών τους. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι πολύ θετικός καθώς ήδη κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 170 άτομα με διαφορετικού τύπου αιτήματα ενώ έγιναν και δράσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο (street work), σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία 1866, που αποτελούν χώρους συνάντησης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης.
Τέλος, η παρούσα Δημοτική Αρχή, έχει να επιδείξει και ένα πολύ σημαντικό έργο, όλα αυτά τα χρόνια, για τη στήριξη της τρίτης ηλικίας όπως π.χ. με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας» (ΚΗΦΗ) που λειτουργεί ο Δήμος Χανίων, από τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται 840 άτομα τρίτης ηλικίας, με την λειτουργία τεσσάρων νέων ΚΑΠΗ στο Δαράτσο, στο Βαμβακόπουλο, στα Κουνουπιδιανά και στα Κεραμιά, με την λειτουργία \”Σχολής Τρίτης Ηλικίας\’\’ με στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των ηλικιωμένων στην κοινωνία και με την διενέργεια προγραμμάτων δωρεάν εξετάσεων και ελέγχων (π.χ. σπιρομέτρησης) για τους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ του Δήμου.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για την κάλυψη των αναγκών υγείας σε τοπικό επίπεδο αρκεί να την «εμπιστευτεί» το κεντρικό Κράτος. Ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει με συστηματικότητα και επιμονή την προσπάθεια για την βέλτιστη προστασία της υγείας του πληθυσμού μέσα από στοχευμένες δράσεις και πολιτικές, πάντα σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της υγείας του τόπου μας.

Μανώλης Σκουλάκης
Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook