Πολύ μεγάλη συμμετοχή από πλήθος φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και ενεργών πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Φαιστού για να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια διεθνώς «Let’s Do It» που στην Ελλάδα έχει τον τίτλο «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα».

Οι πολίτες του Νότου συμμετείχαν αναβαθμίζοντας αισθητικά τις πόλεις τους, τα χωριά τους, τις γειτονιές τους, τα πάρκα τους, τα δάση τους, τις παραλίες τους, περνώντας μήνυμα αλλαγής, βελτίωσης και προστασίας για το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Φαιστού συμμετείχε στην Παγκόσμια Καμπάνια "Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα". Το όραμα της καμπάνιας, στην οποία λαμβάνουν μέρος 96 χώρες και πάνω από 7.000.000 εθελοντών, η καθιέρωση της Διεθνούς Εκστρατείας ''Let's Do It", Πανελλαδικά, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών που μέσα από τη συνεργασία, την αυτό-οργάνωση και τις δράσεις, θα υιοθετήσει και θα διαδώσει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της αλληλοϋποστήριξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση οι πολίτες της Μεσαράς έδειξαν για μια ακόμη φορά πως είναι ενεργοί εθελοντές και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν δήμο ομορφότερο και καθαρότερο και αποδεικνύουν πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην προσπάθεια αυτή δηλώσαν συμμετοχή και υποστήριξη πολλοί ενεργοί πολίτες, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι που αγκάλιασαν αυτή την καμπάνια και υποστήριξαν τις δράσεις όλων των φορέων αφιερώνοντας λίγο από τον ελεύθερο τους χρόνο, για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Οι φορείς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν είναι:

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη, Δράση: καθαριότητα στο Αγίου Ιωάννη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Βώρων, Δράση: καθαριότητα στους Βώρους.
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλιάς, Δράση: καθαριότητα στη Γαλιά.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καμάρες, Δράση: καθαριότητα στις Καμάρες.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καμηλαρίου, Δράση: καθαριότητα στο Καμηλάρι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Κλίματος, Δράση: καθαριότητα στο Κλίμα. Πολιτιστικός Σύλλογος Κουσέ, Δράση: καθαριότητα στο Κουσέ.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαγαρικαρίου, Δράση: καθαριότητα στο Μαγαρικάρι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μορονίου, Δράση: καθαριότητα στο Μορόνι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλίου, Δράση: καθαριότητα στο Πετροκεφάλι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων, Δράση: καθαριότητα στις παραλίες Κομμού και Ποταμόσερμα.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας, Δράση: καθαριότητα στην Πόμπια.
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουρβούλων, Δράση: καθαριότητα στο Φράγμα.
Σύλλογος Προστασίας Γεωργαλίδικων Αλόγων «Μεσσαρίτες», Δράση: καθαριότητα στο Ιπποδρόμιο Πετροκεφαλίου.
Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών, Δράση: καθαριότητα δρόμος από Στέρνες μέχρι Μονή Κουδουμά (Φαράγγι Κουδουμά)
Λύκειο Τυμπακίου, Δράση: καθαριότητα στο Λύκειο Τυμπακίου,
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, Δράση: καθαριότητα από την Πλατεία Ομονοίας έως το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου καθαρισμός στο Καστέλι.
Δημοτικό Σχολείο Βώρρων & Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βώρρων, καθαριότητα και δενδροφύτευση στο Δημοτικό Σχολείο Βώρρων.

Οι δράσεις καθαριότητας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα:

Μετά από ομόφωνη απόφαση των: Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Το Μετόχι", Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κοκκίνου Πύργου, Σύλλογος Αφραθιάς και του Δήμου Φαιστού, δεν συμμετείχαν στην προσπάθεια «Καθαρίζουμε τον Δήμο Φαιστού» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τυμπακίου λόγω πένθους. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου θα καθαρίσουν στην πλατεία του Πετροκεφαλίου και όλο το χωριό την Τρίτη 8 Απριλίου και ώρα 10:00π.μ.

Σε αυτή την τόσο σημαντική δράση αξίζει επίσης να αναφέρουμε τη προσφορά της εταιρείας Βότομος Α.Ε με την παροχή ποσότητας νερού σε όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς, εθελοντές και τους συλλόγους που εργάστηκαν στις εργασίες καθαριότητας σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η υποστήριξη και η συμμετοχή όλων μετράει, καθώς με την ενέργεια αυτή αποδεικνύει πως με την ενεργοποίηση τους οι δημότες, απέδειξαν έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για την Όμορφη, Καθαρή και Δημιουργική πλευρά του Δήμου Φαιστού. Θερμά συγχαρητήρια με όλους».