Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

«Σύμφωνα με την άποψη μας ο πήχης προκειμένου η ΕΚΤ να προβεί σε μη-συμβατικές δράσεις ήταν πάντα ψηλά και δεδομένου ότι αναμένουμε ο πληθωρισμός να κινηθεί ανοδικά εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα ξεφεύγοντας από τον έμφυτο θεσμικό συντηρητισμό της και αναλαμβάνοντας προληπτική δράση τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης», αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην ανάλυση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός σηματοδοτεί τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαμορφώνοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως οι μετοχικές αποδόσεις στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες για υιοθέτηση πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι δυνατόν να δημιουργήσουν θετικές αποδόσεις και στα ομόλογα.

Υποστηρίζουν επίσης πως η πρόσφατη μετάβαση της αμερικανικής οικονομίας στη φάση της επιβράδυνσης είναι περισσότερο ευνοϊκή για τις ομολογιακές αγορές και λιγότερο υποστηρικτική για τις μετοχικές αγορές.

H υποχώρηση των πρόδρομων δεικτών, όπως απεικονίζεται στην υποχώρηση του δείκτη ISM και στις αρνητικές τιμές που καταγράφουν οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και οικονομικών εκπλήξεων θα αποδειχθεί πιο δομική και μακροχρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η μετάβαση της οικονομίας των ΗΠΑ στη φάση της επιβράδυνσης θα οριστικοποιηθεί και οι ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης – με μια χρονική υστέρηση 3-4 τριμήνων – θα υποχωρήσουν από τα κυκλικά υψηλά, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό πρόσημο, αναφέρεται στην ανάλυση.

Σύμφωνα με την Τραπεζα Πειραιως από την εξέταση των διαφόρων στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης διαπιστώνεται ότι δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης ενώ οι αντίστοιχοι πρόδρομοι δείκτες στη φάση της μεγέθυνσης. Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2014 κατέδειξαν σημαντική ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και των κατασκευών, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 από το 1,3% στο 1,5%.

Εάν η επιβράδυνση είναι παροδική και οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στη φάση της ανάπτυξης τότε η αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2015 θα είναι αυτονόητη. Αντίθετα εάν το βασικό μας σενάριο υλοποιηθεί τότε η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά έως τα μέσα του 2015 γεγονός που θα καθιστά την έναρξη της αυξητικής πορείας των επιτοκίων εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας

Δείτε εδώ σε μορφή pdf την ανάλυση της τράπεζας