Ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση-YOUTH IN ACTION: Youth award – innovative enterprises in urban development», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στόχος του  Δήμου Χανίων, με την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος – στο οποίο συμμετέχουν πέρα από το Δήμο Χανίων, ο Δήμος Enna της Σικελίας, ως επικεφαλής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Innova Civitas” της Enna, ο Δήμος Vojnik  της Σλοβενίας, το Τοπικό Συμβούλιο του Gharb της Μάλτας – είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους πολίτες ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου, μέσα από την προώθηση και ενθάρρυνση της αυτό-απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτού, ο Δήμος Χανίων υλοποίησε το Δεκέμβριο του 2013 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Νεανική Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»  για την επιμόρφωση νέων και την ανάπτυξη επιχειρηματικών προτάσεων. Στο πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 30 ωρών, οι νεαροί συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε θέματα που άπτονται της καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Στο τέλος του προγράμματος κατάρτισης, οι συμμετέχοντες συνέταξαν επιχειρηματικά σχέδια σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτών τους και υπέβαλλαν τις επιχειρηματικές ιδέες τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του προγράμματος προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο δημιουργικότητας και καινοτομίας», το οποίο απευθύνεται στους εταίρους του προγράμματος (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα Σλοβενία) και τους νέους πολίτες τους, και αφορά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης καινοτομικής σκέψης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε διάφορους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς. 

Οι επιχειρηματικές ιδέες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή  εμπειρογνωμόνων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Οι  συντάκτες των τριών επιχειρηματικών  προτάσεων που ξεχώρισαν από την πλευρά του Δήμου Χανίων, θα ταξιδέψουν με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Enna της Σικελίας στις 8-10 Απριλίου 2014 για να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση στην τελετή απονομής του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας».

Από το Δήμο Χανίων εγκρίθηκαν συνολικά έξι προτάσεις επιχειρηματικών ιδεών οι οποίες και υπεβλήθησαν στην πλατφόρμα του προγράμματος Youth in Action.

Οι προτάσεις με την καλύτερη βαθμολογία που θα ταξιδέψουν με την αποστολή του Δήμου Χανίων στην Enna της Σικελίας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Δημ. Λειψάκη, για να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση στην τελετή απονομής του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας» είναι οι παρακάτω:

Α/Α

Ονοματεπώνυμο Συμμετέχοντα

Τίτλος Επιχειρηματικής Ιδέας

Σύντομη περιγραφή επιχειρηματικής ιδέας

1

Καράκης Γεώργιος

Coop “Ideas with Great Potential Reside in each one of us. Let’s make it happen!”

Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τα χαρακτηριστικά πλατφόρμας επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης με απώτερο  στόχο την καλλιέργεια συνεργασιών και τη δημιουργία  ομάδων από εξειδικευμένους επιστήμονες από όλο των κόσμο, οι οποίοι θα συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο, την υλοποίηση της κοινής επιχειρηματικής τους ιδέας, προσφέροντας καθένας από αυτούς τη δική του τεχνογνωσία,  με μικρό κόστος.

2

Πατεράκης Ιάσωνας

The AirPOTition project

Εναλλακτική χρήση μονάδων με σκοπό την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (αιολική-ηλιακή) με τη χρήση μικρο-φωτοβολταϊκών πάνελ. Στόχος της πρότασης αποτελεί η εξοικονόμηση πηγών ενέργειας, νερού και πόρων, η εξασφάλιση ενός φιλικού και υγιεινού αστικού περιβάλλον και η ενθάρρυνση «πράσινων» πρακτικών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

3

Παρασκάκη  Δέσποινα

Unemployment solution platform

Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία συνδυάζει δεδομένα από διάφορες βάσεις δεδομένων με ζητήσεις και προσφορές εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα θα είναι πολυγλωσσική και χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αξιολόγησης προσόντων θα προχωρά σε συνδυασμούς δεδομένων ανάλογα με τα προσόντα των υποψηφίων και τα αιτήματα των εργοδοτών.

“Επιμόρφωση υπαλλήλων για την προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας”

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 υλοποιήθηκε ενδοϋπηρεσιακό σεμινάριο για την εκπαίδευση στελεχών του Δήμου Χανίων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη νέων δράσεων επιμόρφωσης και την καλλιέργεια και αξιοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από  ακαδημαϊκούς και έμπειρα στελέχη της αγοράς. Οι πρώτες εισηγήσεις του προγράμματος έγιναν από τους  κ. Νίκο Μακρυμανωλάκη  με θέμα «Start ups και τη νεανική επιχειρηματικότητα», την κα. Σωτηρία Γεροχειμώνα με θέμα «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας στις Επιχειρήσεις» και την κα.Αννα Τσίγκου, με θέμα «Ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές & καλές πρακτικές στην εκπαίδευση ενηλίκων». Οι εισηγήσεις απευθύνονταν σε στελέχη του προγράμματος και ως είχαν ως στόχο να την ενημέρωσή τους σε θέματα σύνταξης, χρησιμότητας, και αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών σχεδίων καθώς και της σημασίας της οργανωμένης λειτουργίας μιας επιχειρήσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων των εμπλεκομένων. Τα στελέχη του Δήμου ενημερώθηκαν επίσης για τους τρόπους προσέγγισης και ενεργοποίησης των ενήλικων εκπαιδευομένων που παρακολουθούν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και επιμόρφωσης που διεξάγονται από το Δήμο Χανίων.

Η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Χανίων και οι ενημερωτικές συναντήσεις για τα στελέχη του Δήμου θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, με θέματα σχετικά με τα εργαλεία χρηματοδότησης και τους μηχανισμούς υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook