Τα έργα ανάπλασης των οικισμών Αγίου Ιωάννη και Σχινοκαψάλων επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μανόλη Ζαφειράκη και  “Είδαμε πως προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς Αγίου Ιωάννη, Σχινοκαψάλων και βέβαια του οικισμού Ορεινού.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης έχει προϋπολογισμό 350.000 ευρώ και αφορά μαι σημαντική βελτίωση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στους παραπάνω οικισμούς. Πραγματικά αλλάζει η εικόνα διότι αφαιρούνται τα τσιμέντα στα σοκάκια των οικισμών και διαμορφώνονται πλακόστρωτα πολύ πιο όμορφα αισθητικά και προσαρμοσμένα στην παραδοσιακή εικόνα των οικισμών”, δηλώνει ο κ. Αναστασάκης. 

Στον Άγιο Ιωάννη γίνεται ανακατασκευή των δρόμων του οικισμού. Οι κλιμακωτοί δρόμοι αναφιαμορφώνονται με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών, με αλλαγές κλίσεων κι άλλες τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη. Οι δρόμοι επενδύονται με πλάκες από τοπική πέτρα (Καλαμαύκας) ώστε να συμπληρωθεί και η αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Ακόμα γίνεται  ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του οικισμού με επίστρωση από πλάκες τοπικής πέτρας, με διαμόρφωση παρτεριών για φυτεύσεις δέντρων και τοποθέτηση καθισμάτων αλλά και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από αργολιθοδομή και διαμόρφωση των όψεων ενώ προβλέπεται να γίνει και ανακατασκευή των υφισταμένων ξύλινων κιγκλιδωμάτων σε σημεία θέασης για την αισθητική αναβάθμιση και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Στον οικισμό των Σχινοκαψάλων γίνεται γενική ανάπλαση του χώρου της «Όξω Βρύσης». Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του οικισμού και ήταν από τα χαρακτηριστικά σημεία του μέχρι και τη δεκαετία του 70. Η εκτελούμενη ανάπλαση έχει σα σκοπό την επαναφορά του χώρου στην τότε λογική.

Ακόμα γίνεται συμπλήρωση των πλακοστρώσεων σε κλιμακωτούς πεζοδρόμους του οικισμού. Οι συγκεκριμένοι πεζόδρομοι βρίσκονται στο νότιο τμήμα του οικισμού και στην πλειοψηφία τους είναι σε κακή κατάσταση ενώ, υπάρχουν και πολλά προβληματικά σημεία κυρίως λόγω υπερβολικών κλίσεων και ολισθηρότητας. Οι δρόμοι αναδιαμορφώνονται  με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών, με αλλαγές κλίσεων κλπ ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη, αλλά και επενδύονται με πλάκες από τοπική πέτρα ώστε να συμπληρωθεί και η αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Επίσης, η αυλή του δημοτικού σχολείου θα στρωθεί με πλάκες πεζοδρομίου ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά και να αποτελέσει ένα όμορφο χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων αλλά και το χώρο που θα φιλοξενεί πλέον τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του οικισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook