Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχτηκε στο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει το πρακτορείο.

Το πιθανότερο η Ελλάδα να βγει με πενταετές ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 4,75% και 5,25%.

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει την Τετάρτη στις αγορές

Η Ελλάδα προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το σχέδιο διάσωσης, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει στόχος είναι η άντληση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, την έκδοση του οποίου έχουν αναλάβει η Deutsche BankBank και η J.P. Morgan.

Νωρίτερα η Wall Street Journal σχολίασε και την προγραμματισμένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους του ΟΔΔΗΧ, απ\’ όπου η χώρα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά από το 2010.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αρχίζει να σταθεροποιείται στο 6,19%, τα οποία το 2010 είχαν αγγίξει το 30%. «Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν κατά 69% επί της αξίας των τίτλων τα δύο τελευταία χρόνια… αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά, με τις αγορές να είναι και πάλι θετικές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης της ING BankBank.

Αμερικανικά ΜΜΕ για τα ελληνικά ομόλογα

Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, επισημαίνοντας το «βελτιωμένο περιβάλλον» και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Businessweek επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές.

Το δημοσίευμα προβάλλει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στο α\’ εξάμηνο του 2014, ενώ σημειώνεται και πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Nadine Kalwey, ότι η Γερμανία καλωσόρισε την προγραμματισμένη πώληση του ελληνικού ομολόγου ως απόδειξη ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ελλάδα.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει ήδη επωφεληθεί από ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 3 δις ευρώ, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να επιβεβαιωθεί από την Eurostat αυτό το μήνα. Τέλος, αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ομόλογα ύψους 2 δις ευρώ.

Εξάλλου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε αναφορά για τις συνέπειες της κρίσης και την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, διατυπώνεται και η άποψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας και ότι η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά στο Forbes, όπου στην ιστοσελίδα του προβάλλεται και σχετικό βίντεο. Αφού καταγράφεται η πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο, επισημαίνεται μαρτυρία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση. «Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν επιστροφή κέρδους 23%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αγορών κρατικών χρεών, βάσει στοιχείων του Bloomberg World Bond Indexes και ότι, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά την τελευταία επταετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου πώληση χρέους εντός του Απριλίου, καθώς το 2013 πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook