Αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης θα βρεθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες αμέσως μετά τις εκλογές καθώς οι κρούσεις που δέχονται από τις τράπεζες είναι πλέον πιεστικές, και αφορούν ακόμη και εύρωστους και ισχυρούς ομίλους. “Μας απειλούν ακόμη και με κλείσιμο του πλαφόν αφού οι οδηγίες της Black Rock είναι σαφείς” σημειώνει στέλεχος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που αποκαλύπτει ότι οι κραταιές εταιρείες θα μπορούν να στραφούν σε ομολογιακά δάνεια για να λύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις μικρότερες τεχνικές εταιρείες πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και θα αποτελέσουν το επόμενο δράμα στις κατασκευές.

Οι μεγάλοι του κλάδου έχουν ξεκινήσει από καιρό το νοικοκύρεμα πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, μειώνοντας προσωπικό ή συμπράττοντας με διεθνή fund όπως έκανε προ μηνών ο όμιλος της ΓΕΚ πουλώντας το 10% των μετοχών του στη York Capital που θα επενδύσει στην εταιρεία 100 εκ. ευρώ. Από ανάλογες διεργασίες έχουν περάσει και οι άλλοι δύο όμιλοι καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Ελλάκτωρ έχει πλησιάσει πλήθος funds το τελευταίο διάστημα (μεταξύ εκείνων είναι και το York Capital) ενώ και η J&P εμφανίζεται να συνομιλεί με το αμερικανικό hedge fund “Baupost Group” που έχει τοποθετηθεί στην Πειραιώς και στον ΟΠΑΠ. Ωστόσο η πλειονότητα εξακολουθεί να εξαρτάται από το τραπεζικό σύστημα.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ χρωστά 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αποτελεί μακροπρόθεσμο δανεισμό, ενώ 248 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμο. Πρόσφατα ο κ. Καλλιτσάντσης, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ανέφερε ότι το ρίσκο αναχρηματοδότησης του ομίλου υποχώρησε, ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας αναχρηματοδότησης ύψους 227,5 εκατ. ευρώ του ομίλου Ελλάκτωρ και των 170 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις, στα τέλη του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός της ΓΕΚ Τέρνα ανέρχεται πλέον σε 583 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 140 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός δανεισμός ήταν 975 εκατ. ευρώ. Στα συν του ομίλου καταγράφεται η αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου υφιστάμενου δανεισμού και μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο, συνολικού ύψους 164 εκατ. ευρώ.

Πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ ήταν ο μακροπρόθεσμος δανεισμός και της J&P Άβαξ στην τελευταία οικονομική χρήση από τον οποίο ο βραχυπρόθεσμος διαμορφώθηκε σε 326 εκ. ευρώ.

Οι τράπεζες πιέζουν πλέον για πιο δραστικές λύσεις. Για αυτό και η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα εκτιμάται ότι θα τους λύσει τα χέρια ώστε να μπορούν να μετοχοποιούν δάνεια χωρίς τη συναίνεση των μετόχων και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση προβληματικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν απλώσει την πραμάτειά τους στους μεγάλους τεχνικούς ομίλους προκειμένου να ξεφορτωθούν μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ενεχυριάσει λόγω δανείων.

Όμως η τύχη του εγχειρήματος είναι εξαρχής καταδικασμένη. Κάτι παρόμοιο συνέβη προ διετίας και με την ΑΕΓΕΚ για την οποία οι τράπεζες κάθισαν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Άκτωρα, προκειμένου να μην καταπέσουν οι εγγυητικές που είχε στα έργα αλλά και να απαλλαγούν από μία εταιρεία ζημιογόνα. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν ευδοκίμησαν καθώς η συμφωνία κατέληξε στην ανάληψη ρόλου συμβούλου στα έργα με την εξαγορά προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου. Η εταιρεία παραμένει προβληματική και εξακολουθεί να κρέμεται από μία κλωστή.

newmoney.gr