Έκπληκτη δηλώνει η Wall Street Journal με νέο της άρθρο για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων τόσο γρήγορα μετά την αναδιάρθρωση του 2012, και με το χρέος της να παραμένει πάνω από το 170%.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους, το γεγονός ότι το 80% των οφειλών αυτών είναι προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, μειώνει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές.

“Όμως, οι επενδυτές ίσως ακόμα να αναρωτιούνται εάν το νέο ομόλογο της Ελλάδας προσφέρει επαρκή απόδοση για τα ρίσκα που απομένουν”, σημειώνει η WSJ. Και εξηγεί πως παρά την προβλεπόμενη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο από το υψηλό του 2008 και η ανεργία κυμαίνεται στο 27,5%.

Το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό και οι καλύτερες επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων (που έχουν δώσει κέρδη σχεδόν 80% στο τελευταίο 12μηνο) ίσως έχουν πια περάσει στο παρελθόν.

Σε έναν κόσμο πολύ χαμηλών επιτοκίων, η προσφερόμενη απόδοση του 5% είναι σπάνια, λέει η WSJ.

“Με τους επενδυτές πεινασμένους για αποδόσεις, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στην πώληση του νέου ομολόγου της. Όμως, για εκείνους που ανησυχούν ότι η νομισματική πολιτική προκαλεί στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων, η πιθανή επιτυχία της Αθήνας είναι άλλος ένας λόγος ανησυχίας”, καταλήγει το δημοσίευμα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook