Η Αυστραλία κερδίζει την πρωτιά, ανάμεσα σε 30 χώρες, σε έρευνα που αξιολογεί το επίπεδο διαβίωσης των νέων ανά τον κόσμο, με τη Σουηδία να ακολουθεί. 

Την κλίμακα μέτρησης καθιέρωσαν δύο αμερικανικοί ερευνητικοί οργανισμοί, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ίδρυμα Νέων. Αντικείμενο της έρευνας υπήρξε η ποιότητα ζωής σε νέους ηλικίας 12 με 24, σύμφωνα με παραμέτρους όπως συμμετοχή στην πολιτική ζωή, ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, εκπαίδευση, υγεία και ασφάλεια, πρόσβαση στην πληροφόρηση και τεχνολογία. 

Σύμφωνα με την 20χρονη Sunny Cerff, οι νέοι της Αυστραλίας "δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι". "Τα παιδιά και οι έφηβοι εδώ έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σε μια τόσο ασφαλή χώρα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να διατηρούν την παιδική τους αθωότητα, χωρίς πίεση να φερθούν ως ενήλικοι πρόωρα. 

"Έχουμε την ευκαιρία μεγαλώνοντας να γίνουμε ό,τι θέλουμε, ενώ ζούμε σε ένα μέρος όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες και πόλεις στον κόσμο". 

Η νεαρή Αυστραλή σχολίασε ακόμη για το πόσο προνομιούχοι είναι οι Αυστραλοί ως προς τη σχολική τους εκπαίδευση.
"Βλέποντας ότι η πλειοψηφία του σύγχρονου κόσμου δεν έχει κυριολεκτικά καθόλου πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο υπέροχο είναι το εκπαιδευτικό σύστημα εδώ. Οι δεξιότητες και η γνώση που αποκτάμε μας προετοιμάζουν για την υπόλοιπη ζωή μας". 

Οι συγγραφείς της έρευνας, Nicole Goldin, Payal και Patel Katherine Perry, αναφέρουν: "Η αξιολόγηση προϋποθέτει ότι η ποιότητα ζωής πηγάζει από τις ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους από τον περίγυρό τους, τι επιτυγχάνουν και πως αισθάνονται γι' αυτό".
Σε κλίμακα από το 0 έως το 1, η ευημερία των νεαρών Αυστραλών βαθμολογήθηκε με 0.752, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Νιγηρία με μόλις 0.375. 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρ' ότι οι χώρες "υψηλού εισοδήματος" βρέθηκαν στην κορυφή της κλίμακας-μεταξύ αυτών και η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ- άλλες εύπορες χώρες όπως η Ρωσία και η Νότια Αφρική κατατάχθηκαν στην 25η και 23η θέση αντίστοιχα. 

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι δεν επωφελούνται κατ' ανάγκη ισομερώς από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη" κατέγραψε η έρευνα. "Τα συνολικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν πως οι θεσμοί μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες των νέων ακόμη και όταν οι παροχές είναι πιο περιορισμένες, όπως συμβαίνει με το Βιετνάμ (11η θέση) που απολαμβάνει επίπεδο καλύτερο από την κατηγορία χωρών μεσαίου-κατώτερου εισοδήματος όπου ανήκει".

newpost.gr