Ένας στους έξι πολίτες στις Βαλκανικές χώρες έχει εμπλακεί σε μια μορφή δωροδοκίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση διενεργήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που μελετά θέματα Διαφθοράς και Ναρκωτικών και εδρεύει στη Βιέννη με ερωτηματολόγιο που τέθηκε πέρσι σε 28 χιλιάδες πολίτες που ζουν στα δυτικά Βαλκάνια.

Αναφέρεται στην έκθεση ότι η διαφθορά προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους πολίτες της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κόσοβου και των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι το 57% των ερωτηθέντων έχει δωροδοκήσει γιατρούς για να έχει μια καλύτερη θεραπεία, το 35% έχει δωροδοκήσει αστυνομικούς για να γλυτώσει την πληρωμή κάποιου πρόστιμου και το 33% έχει προσφέρει χρήματα σε νοσοκόμες για να τύχει καλύτερης μεταχείρισης.

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Διαφθορά στα δυτικά Βαλκάνια: Η δωροδοκία ως εμπειρία του πληθυσμού» και έγινε με στόχο να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις στην πάταξή της, αναφέρει ότι άλλα θέματα που προκαλούν ανησυχία στους πληθυσμούς είναι η ανεργία και η φτώχια που μάλιστα τοποθετούνται ως προβλήματα πάνω από την ασφάλεια και την μόρφωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook