Μέρος Πρώτο.

Είναι αναμφισβήτητο ότι, παρά τις ελλείψεις που παρουσιάζει σε βασικές υποδομές το Ηράκλειο (ύδρευση, φράγματα, σχέδια πόλης, αποχέτευση, διαχείριση στερεών αποβλήτων), η απτή πραγματικότητα είναι ορατή σε όλους: η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά! Όποιος δεν το παραδέχεται ή εθελοτυφλεί ή δεν ζει στο Ηράκλειο.

Αξίζει όμως να δούμε τις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα γι’ αυτή την πραγματικότητα:

Πότε άλλαξε;
Ποιος την άλλαξε;
Γιατί την άλλαξε;

Αναζητώντας λοιπόν τις απαντήσεις με πραγματικά δημόσια στοιχεία, βρίσκουμε καταρχήν τα σημαντικότερα, στα ολυμπιακά έργα της περιόδου 1999-2004 που θεωρώ ότι αποτέλεσαν τομή και άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πόλης:

• Έργο: «Κατασκευή οδών πρόσβασης στο Παγκρήτιο Ηρακλείου - Ανάπλαση της Δυτικής εισόδου πόλεως Ηρακλείου» με αντικείμενο:

- Αναβάθμιση οδού 62 Μαρτύρων από κόμβο Γιόφυρου μέχρι κόμβο προς Λινοπεράματα (οδό 3ης Σεπτεμβρίου – και Παλαιά Εθνική οδό προς Γάζι)
- Δυτική περιμετρική οδός Παγκρητίου Σταδίου και σύνδεσή της με οδό προς Λινοπεράματα
- Ανισόπεδος κόμβος Γιόφυρου
- Ανισόπεδος κόμβος Σμπώκου – Λ.Δημοκρατίας-Λ.Κνωσσού- Λ.Εθν.Αντιστάσεως (Μαρινόπουλου).
- Πεταλοειδής οδός Πόλεως Ηρακλείου
- Η/Μ εργασίες φωτισμού και σηματοδότησης
- Παραλιακή Λεωφόρος πόλεως Ηρακλείου από οδό Εφόδου μέχρι νέα γέφυρα ποταμού Γιόφυρου (*)
(*) Το τμήμα αυτό τελικά εκτελέσθηκε με άλλη εργολαβία πάλι από την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ την περίοδο 2004 – 2005.

Τα παραπάνω έργα έγιναν στα πλαίσια εργολαβιών για να βελτιωθούν οι οδικές προσβάσεις προς την πόλη του Ηρακλείου, ιδιαίτερα προς το Παγκρήτιο Στάδιο, όπου έγιναν προκριματικοί αγώνες ποδοσφαίρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Κύριος του έργου ήταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) και πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Έργων «Διεύθυνση οδικών έργων – ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ».

Το κόστος του έργου ανήλθε σε 30.227.439,47€ και η ανάθεση του έργου έγινε στις 02 Ιουλίου 2002, ημέρα Τρίτη, στα γραφεία της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ (οδός Γεωργίου Παπανδρέου 58, Ηράκλειο). Τη σύμβαση υπέγραψαν, απ’ την πλευρά της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ ο Δ/ντής της, πολιτικός μηχανικός κ. Κων/νος Κατσίκας κι απ’ την πλευρά του αναδόχου ο πολιτικός μηχανικός κ. Σταματίου, εκπρόσωπος της αναδόχου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε»

Τα έργα περαιώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση στις 27 Φεβρουαρίου 2004 με βεβαίωση περαίωσης της 30/4/2004, την με υπογραφή του Δ/ντή της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, κ. Κατσίκα.

Κάθε προσπάθεια εμφάνισης υλοποίησης των έργων από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή άλλο επιβλέποντα, δεν αποτελεί σοβαρό αντικείμενο συζήτησης και δεν συνάδει φυσικά με την πραγματικότητα.

Αυτή είναι η αλήθεια, για τις τομές που άλλαξαν την εικόνα της πόλης και πάνω σε αυτή την αλήθεια χρειάζεται να γίνει η όποια δημόσια συζήτηση για τα έργα που άλλαξαν το Ηράκλειο. Έργα που αλλάζουν σε βάθος χρόνου και ποιότητας τη ζωή και την αισθητική της πόλης κι όχι απλώς την εικόνα της, ως ανάμνηση για καρτ-ποστάλ.

Υ.Γ.
Σαν απόδοση τιμής σε όλους τους αφανείς ήρωες (οι πραγματικοί συντελεστές του έργου Τεχνίτες, Μάστορες, Τεχνολόγους Διπλωματούχους Μηχανικούς, Μελετητές, Εργολάβους στελέχη της ΕΡΚΑΤ ΑΤΕ) που ποτέ κανένας δεν αναφέρει κρίνω σκόπιμο να αναφέρω συμβολικά τους άξιους επιβλέποντες των σημαντικών αυτών έργων, που χωρίς την δικιά τους υπεράνθρωπη προσπάθεια τα έργα αυτά δεν θα ήταν σήμερα μια πραγματικότητα που όλοι χαιρόμαστε :
1. Μαυράκης Ιωάννης πολ. μηχ.  
2. Δρακάκη Μαρία πολ. μηχ. 
3. Τζανάκης Μιλτιάδης τοπ. μηχ.
4. & Κοκκινίδης Γιάννης ηλ/γος μηχ

Πέτρος Ινιωτάκης
Πρ. Πρόεδρου της Δ.Ε του ΤΕΕ ΤΑΚ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη
«ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο Δήμο Ηρακλείου