Επιχείρηση να πείσει τους στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι να καταθέσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους έχει ξεκινήσει το ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε την Τρίτη ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή μια "ψυχολογική εκστρατεία" και καλεί τους στρατιώτες να λιποτακτήσουν, με ραδιοφωνικά μηνύματα ή με φυλλάδια που ρίχνουν τα αεροσκάφη του.

Ένας επιπλέον στόχος είναι να πειστούν οι στρατιώτες, αλλά και οι πολίτες, να μην πλησιάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν, σε βιντεοδιάσκεψη από το γενικό επιτελείο της Συμμαχίας, στη Νάπολη της Ιταλίας.

"Από την αρχή των επιχειρήσεων ενθαρρύνουμε τις δυνάμεις του Καντάφι να καταθέσουν τα όπλα" είπε ο Μπράκεν. "Πρόσφατα, εντείναμε τη δραστηριότητα αυτή, ρίχνοντας φυλλάδια και χρησιμοποιώντας αερομεταφερόμενα ραδιοφωνικά συστήματα, για να πούμε στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι να απομακρυνθούν από κάθε στρατιωτική εγκατάσταση ή εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πλοίων, οχημάτων και δικτύων υποδομών" πρόσθεσε.

Οι λιβυκές δυνάμεις πάντως χτύπησαν την Τρίτη με ρωσικής κατασκευής πυραύλους Γκραντ κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, με αποτέλεσμα τέσσερις πύραυλοι να προσγειωθούν εντός του τυνησιακού εδάφους.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή, οι πύραυλοι έπεσαν στην έρημο, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ντεχίμπα-Ουάζιν, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές.