Στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα για τα φωτοβολταϊκά, απάντησε σήμερα Παρασκευή 11 Απριλίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα. Το υποβρύχιο καλώδιο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020, ενώ μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχει αποφασιστεί στο σημείο πόντισης του καλωδίου.»
«Η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών «ΕuroΑsia Ιnterconnector». Είναι ένα έργο που παρά το κόστος του, διότι μιλάμε για μεγάλα βάθη, θα αποσβεστεί άμεσα και είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.»
«Όσον αφορά στο σημείο πόντισης του καλωδίου υπήρχαν τρεις προτεινόμενες θέσεις με βάση την πρώτη μελέτη», όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. «Μία στον Ν. Χανίων στο ακρωτήρι Σπάθα, μία στο Ηράκλειο στην περιοχή Λινοπεράματα και μία στον Ν. Ρεθύμνου. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τους φορείς του Ηρακλείου για το σημείο χωροθέτησης. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει αποφασιστεί οριστικά.»
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε και τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Από την μεριά του ο Υφυπουργός απάντησε ότι «θα εντοπιστούν όσοι δεν είναι στο μητρώο αγροτών και παύουν να έχουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.» Διευκρίνισε μάλιστα ότι «βρίσκεται σε τελική ευθεία η δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για δανειολήπτες επενδυτές μέχρι 100kWp και για αγροτικά φωτοβολταϊκά.»
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα αφορά παράταση δανείων έως 18 χρόνια, πάγωμα δανείων (περίοδος χάριτος) για 1 χρόνο, παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 3%. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook