Στο Σκαλάνι βρέθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Συντυχάκης. Συνομίλησε με κατοίκους και τους τοπικούς φορείς (ΤΣ Σκαλανίου, Συνεταιρισμό, Πολιτιστικό Σύλλογο).
Ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στην άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου ως απώρια του αντιδραστικού Καλλικράτη που μείωσε τις χρηματοδοτήσεις πάνω από 70%, ακύρωσε το σημαντικό ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων αφαιρώντας τους, στοιχειώδεις αρμοδιότητες και πόρους.
Το αγροτικό θέμα απασχόλησε τη συζήτηση με τους κατοίκους με έκδηλη την ανησυχία τους για το μέλλον των προϊόντων και ιδιαίτερα με τη νέα ΚΑΠ που αποδεσμεύει την επιδότηση από την παραγωγή.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος είπε : “Απορρίπτουμε την ΚΑΠ, την ΕΕ που οδηγεί τον μικρομεσαίο αγρότη έξω από την αγροτική παραγωγή, μετατρέποντάς τον σε άνεργο, ενώ ευνοεί τους μεγαλοαγρότες, τις πολυεθνικές φαρμάκων – εφοδίων και τα καρτέλ. Υπόσχονταν ότι με την ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ οι αγρότες θα γίνουν επιχειρηματίες στην αγορά των 500 εκατομμυρίων ευρωπαίων. Κοροίδευαν! Το 80% των επιδοτήσεων πηγαίνει στις τσέπες του 20% των αγροτών, δηλαδή στους μεγάλους, και μόνο το υπόλοιπο 20% φτάνει στο 80% των αγροτών. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει χρόνια τώρα για το πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στο λάδι, το σταφύλι και το κρασί.
Το ΚΚΕ δεν παλεύει μόνο για την απαλλαγή της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ αλλά για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού, με λαϊκή εξουσία, όπου ο παραγωγικός συνεταιρισμός θα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της αγροτικής οικονομίας από την παραγωγή μέχρι και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, θα προστατεύει τον ίδιο τον παραγωγό. 
Η θέση του ΚΚΕ δεν περιορίζεται μόνο στο να μην ισχύσει η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή αλλά να έχει τιμή το ίδιο το προϊόν, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί ο μικρομεσαίος αγρότης με απαγόρευση των πλειστηριασμών χωραφιών και κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, τη διαγραφή του χρέους από τόκους, το κούρεμα κατά 30% των οφειλών των αγροτροκτηνοτρόφων για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ, κ.ά.”.
Το θέμα για το οποίο άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα είναι η Δακοκτονία. Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν στο υποψήφιο δήμαρχο υπόμνημα για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν, προκειμένου έγκαιρα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη νέα σεζόν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα το φέρει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Ηρακλείου, μιας και οι δήμοι πλέον έχουν αυξημένες ευθύνες στη Δακοκτονία, βάσει του Καλλικράτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook