Στην πρόσφατη συνάντηση του δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Sobrarbe στην Ισπανία, τέθηκε ενώπιον των εκπροσώπων των 56 Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, από το Ελληνικό Φόρουμ το θέμα της καταστροφής των χημικών τη Συρίας στη Μεσόγειο.

Μετά και τις νέες εξελίξεις και τις αντιδράσεις που διαρκώς αναπτύσσονται, το Ελληνικό, Ιταλικό και Ισπανικό Φόρουμ, αποφάσισαν, χωρίς αυτό να δεσμεύει ή να αποτελεί θέση των τοπικών ή εθνικών αρχών των χωρών τους, να προτείνουν για υιοθέτηση στα υπόλοιπα μέλη του δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων την ακόλουθη ανακοίνωση-απόφαση:

«Τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα είναι ενήμερα για την επιχείρηση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας για πρώτη φορά εν πλω και μάλιστα στην περιοχή της Μεσογείου. Αναγνωρίζουν τις σημαντικές απειλές και τους κινδύνους που αυτή θέτει σε μια κλειστή θάλασσα και ένα τόσο ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ενώνουν τη φωνή τους με τις τοπικές κοινωνίες, αρχές και επιστήμονες που ζητούν περισσότερη πληροφόρηση, διαφάνεια και σεβασμό της γνώμης τους και πιστεύουν ότι μια τέτοια επιχείρηση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί.