Τα πρώτα13 ονόματα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφειμ Τσόκα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με επικεφαλής το Μανώλη Σταματάκη, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη.

Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

  • Γαλαριώτης Χαράλαμπος- Νικόλαος Δημόσιες σχέσεις
  • Κλεινάκη Γεωργία- Ραφαέλλα φωτογράφος
  • Κονταξάκης Γιώργος περ. σύμβουλος
  • Κωνσταντουλάκης Σταμάτης πτυχιούχος οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων
  • Λαγουδάκης Μιχάλης εκπαιδευτικός
  • Μανουσέλης Νικόλαος επιχειρηματίας
  • Μαρινάκης Μανώλης ανώτατο στέλος της Tui
  • Μαρκογιαννάκης Αλεξάνδρος οικονομολόγος
  • Πατεράκη Αναστασία Φυσικοθεραπεύτρια
  • Πατεράκης Νίκος εργολήπτης-ηλεκτρολόγος
  • Πυροβολάκης Ευτύχης χειριστής αξ. τομογράφου-αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου
  • Σπαντιδάκης Βλάσσσης γιατρός-νεφρολόγος
  • Τσοντάκης Χρήστος ελεύθερος επαγγελματίας.

\"\"

Ο κ. Τσόκας κατά την παρουσίαση ανέφερε:

\”Σήμερα είμαι διπλά χαρούμενος. Αφενός γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στα πανέμορφα Χανιά, αφετέρου επειδή βρίσκομαι μαζί με ανθρώπους με τους οποίους θα δώσω μια κοινή μάχη, μια μάχη για τα Χανιά και την Κρήτη.

Η επαγγελματική και η πολιτική μου πορεία με δίδαξαν πως οι μεγάλες νίκες δεν αποτελούν ατομική υπόθεση. Τις νίκες τις φέρνουν οι ομάδες. Δεν σας κρύβω λοιπόν, πως από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να λάβω μέρος στον αγώνα για την Περιφέρεια της Κρήτης, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν να χτιστεί αυτή η ομάδα. Το δύσκολο δεν ήταν να εντοπίσω τους άξιους και τους ικανούς.

\"\"

Ήδη από την περίοδο της θητείας μου στην Περιφέρεια, είχα γνωρίσει τα πρόσωπα που ξέρουν να δουλεύουν, είχα από καιρό εντοπίσει αυτούς που διαθέτουν όραμα, ιδέες, αυτούς που θέλουν και μπορούν δώσουν νέα προοπτική στην Κρήτη. Τα πρόσωπα δεν με φόβισαν ποτέ. Το μεγάλο, προσωπικό μου στοίχημα ήταν να μπορέσω να πείσω αυτά τα άτομα πως αξίζει να δώσουμε έναν αγώνα για όλα αυτά που πιστεύουμε, για τις ιδέες μας, για το όραμα μας, για τις αξίες και τις αρχές που συνδέουν άρρηκτα ολόκληρη την Κρήτη. Κοιτώντας λοιπόν τον Μανώλη το Σταματάκη, αλλά και όλους εσάς, νομίζω πως αυτό το στοίχημα το έχω κερδίσει. Και με ικανοποιεί ιδιαίτερα αυτό.

Τον Μανώλη (το Σταματάκη) τον γνώρισα, όταν αυτός ήταν Δήμαρχος στη Νέα Κυδωνία. Ομολογώ πως το πάθος του για την αυτοδιοίκηση, η αγάπη του για την Κρήτη και τα Χανιά, η ακόρεστη όρεξη του για δουλειά, με εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή.

Ως Δήμαρχος δεν συμβιβάστηκε ποτέ, πάντα ζήταγε κάτι παραπάνω, για την ακρίβεια το απαιτούσε, όχι φυσικά για τον ίδιο, αλλά για τον τόπο του. Μαχητικός, αλλά και ρεαλιστής, ασυμβίβαστος, αλλά ταυτόχρονα προσγειωμένος στην πραγματικότητα, ο Μανώλης αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Πείρα, γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων, ιδέες, όραμα, πάθος για τα Χανιά, τα διαθέτει όλα.

Θεωρώ πως είμαι πολύ τυχερός που θα έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που γνωρίζει πώς να δίνει, αλλά και να κερδίζει μάχες. Φίλε Μανώλη, για ακόμη μια φορά σε ευχαριστώ τόσο για την πολύτιμη συνεισφορά σου σε αυτόν τον αγώνα, όσο και για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στο πρόσωπο μου.

\"\"

Αγαπητοί σύμμαχοι, ο αγώνας που θα δώσουμε δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά ολόκληρη την Κρήτη, αφορά το μέλλον αυτού του τόπου. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την θέση που θα κατέχει η Κρήτη στο μέλλον. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, βαθύτατα πολιτικό, αλλά σε καμιά περίπτωση κομματικό. Σε αυτές τις εκλογές ο λαός δεν θα εκλέξει κυβέρνηση, δεν θα κρίνει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές έχουν στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση, τα άτομα που θα κρατήσουν στα χέρια τους το μέλλον του νησιού. Όσοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα είναι ακατάλληλοι για αυτή την αποστολή. Όσοι καλύπτουν την ένδεια των ιδεών τους, την απουσία οράματος, σχεδίου και προτάσεων με διλλήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, γνωρίζουν και οι ίδιοι πως βλάπτουν την Κρήτη. Η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί, δεν πρέπει πλέον να αποτελεί πεδίο κομματικών συμφερόντων.

\"\"

Εμείς το κάναμε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή αυτό. Βρεθήκαμε εδώ γιατί το επιλέξαμε, επιλέξαμε να συναντηθούμε μαζί σας και να δώσουμε μαζί με εσάς μια μάχη με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Σήμερα διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια μας, για τα παιδιά μας, για όλους τους Κρητικούς, ανεξάρτητα από χρώματα και ιδεολογίες. Η Κρήτη βρίσκεται πάνω από όλα αυτά.

Ο Συνδυασμός «Κρήτη Μπορούμε», δεν ήρθε για να διχάσει. Αντιθέτως σκοπός μας είναι να ενώσουμε όλους τους Κρητικούς σε μια κοινή προσπάθεια. Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Οφείλουμε να ξυπνήσουμε τον γίγαντα που ακούει στο όνομα Κρήτη. Πως θα το κάνουμε αυτό; Αλλάζοντας πλήρως το σκεπτικό της διοίκησης. Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της παθητικής διαχείρισης του απερχόμενου περιφερειάρχη.

Δηλώνουμε παρόντες σε μια προσπάθεια ανατροπής του κλίματος εσωστρέφειας και ηττοπάθειας που καλλιεργεί η παρούσα διοίκηση. Η Κρήτη Μπορεί, όλοι μαζί Μπορούμε να φέρουμε την Κρήτη στη θέση της αξίζει. Τίποτα δεν λείπει από αυτόν τον τόπο, πάρα μόνο το σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα φέρει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί, ένα στρατηγικά σχεδιασμένο πλάνο, με αιχμή του δόρατος τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή και την Επιχειρηματικότητα.

Αξιοποιούμε τη δυναμική της Κρήτης, μέσα από μελέτες, κοστολογημένες παρεμβάσεις, δημιουργία υποδομών που θα δώσουν πνοή στην οικονομία του τόπου. Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι είναι αδιέξοδες. Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Κράτος και την Ε.Ε. Επιδιώκουμε την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μέσα από τη δημιουργία δομών και υποδομών που είναι απαραίτητες όσο ποτέ.

\"\"

Και επιτρέψτε μου να θυμίσω, ότι όταν ήμουν Περιφερειάρχης Κρήτης εκπονήσαμε ένα έργο, το οποίο είναι και ορατό και μετρήσιμο. Έγιναν περισσότερα από 4.800 έργα, έργα πνοής, όχι εντυπωσιασμού. Από το 2004 μέχρι το 2009 διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε για την Κρήτη περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που επενδύθηκαν σε δομές και υποδομές που στηρίζουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Στον τότε Νομό Χανίων σε απόλυτη συνεργασία με τους Νομάρχες και τους Δημάρχους:

  •  Κλείσαμε τον Κουρουπητό
  •  Λειτούργησε ο βιολογικός του Βόρειου Οδικού Άξονα Χανιών, έργο 25 εκ ευρώ.
  •  Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι Χανίων, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής ΙΙ με το ποσόν των 30 εκατ.€ περίπου.
  •  Ολοκληρώθηκε η βελτίωση του οδικού άξονα Ταυρωνίτης –Κάνδανος-Παλαιόχωρα με προϋπολογισμό 19.397.492 €.
  •  Τελείωσε το έργο βελτίωση οδικού άξονα Αλικιανός-Πρασές- Σούγια προϋπολογισμού 9.113.354 ενώ συνεχίσθηκαν τα συμπληρωματικά έργα στο τμήμα Γαλατάς – Καστέλι προϋπολογισμού 8.550.000 ευρώ
  •  Ακόμη ολοκληρώθηκε το αρδευτικό δίκτυο Ακρωτηρίου και Αποκορώνου προϋπολογισμού 7.833.796 ευρώ.
  •  Υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στο Φράγμα Βαλσαμιώτη προϋπολογισμού 8,4 εκ. ευρώ από Εθνικούς Πόρους που συμπλήρωσε τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου ύψους 28 εκ. ευρώ, μέσα από την ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  •  Έγιναν επενδύσεις σε επίπεδο Γεωργικής Εκμετάλλευσης κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων της τάξεως 27.064.467 €.
  • Επιγραμματικά αναφέρω ακόμη έργα που έγιναν και πόρους που εξασφαλιστήκαν:
  •  Βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας του επαρχιακού οδικού δικτύου Χανίων 4.565.530 €
  •  Αντιπλημμυρικά έργα ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων 3.203.792 €
  •  Συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης Δήμου Σούδας και ευρύτερης περιοχής 2.409.949,55 €
  •  Έργο ΒΟΑΚ Εργασίες πράσινου στο Ν. Χανίων 1.490.000 €
  •  Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών 1.150.463,35 €
  •  Ανέγερση 6ου Γυμνασίου-Λυκείου Χανίων 5.197.522 €
  •  Μελέτη και κατασκευή κτιρίων πολυτεχνείου Κρήτης 3.030.080 €
  •  Ανέγερση 17ου Δημοτικού σχολείου Χανίων 2.111.172 €
  •  Ανέγερση Λυκείου Σούδας 1.969.642 €
  •  Για το Λύκειο Μουρνιών 1.539.996
  •  Αγορά κτίσματος και μετατροπή του σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες 1.495.477 €
  •  Λύκειο Νέας Κυδωνίας 1.325.022 €
  •  Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών 1.150.463 €
  •  Ανέγερση γυμνασίου Νέας Κυδωνιας Δήμου Χανίων 1.082.113 €, δίπλα στο Λύκειο.
  •  Αποκατάσταση χώρου προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στο Μεσομούρι Δήμου Ακρωτηρίου 800.000 €

Και πάρα πολλά άλλα δημιουργώντας ένα σύνολο 896 έργων προϋπολογισμού 403.387.609 ευρώ.

Το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας δεν είναι εύκολο, ποτέ δεν ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε διάθεση να φανούμε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι. Πιστεύω βαθύτατα στην δυναμική μας, στις δυνατότητες των Κρητικών. Η πίστη μου αυτή στηρίζεται στα γεγονότα, στην ιστορία. Η Κρήτη στις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, έδωσε λύσεις. Αυτό θα κάνει και σήμερα. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε μικρά και μεγάλα θαύματα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την νέα γενιά, να θέσουμε τις βάσεις για ανάπτυξη βιώσιμη, που θα βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του τόπου. Κατοικούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, προικισμένο από την φύση, σε έναν τόπο πλούσιο. Στα χέρια μας κρατάμε το μέλλον αυτού του τόπου, από εμάς θα κριθεί η πορεία που θα χαράξουμε. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές σας, γνωρίζω τις δυνατότητες σας και γι’αυτό είμαι βέβαιος για τη νίκη του Συνδυασμού μας.

\"\"

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Μανώλης Σταματάκης κατά την παρουσίαση, δήλωσε:

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στην προσπάθεια του Σεραφείμ Τσόκα για την Περιφέρεια της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη μου τη γνώση και την εμπειρία του στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, την αγάπη και το ξεκάθαρο όραμα που διαθέτει για την Κρήτη. Ο Σεραφείμ Τσόκας έχει εργαστεί για τον τόπο, γνωρίζει καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Κρήτη. Η δυναμικότητα του, η εμπειρία που του προσέφερε η θέση του στη Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης και η γνώση του πάνω στα σύγχρονα αναπτυξιακά ζητήματα, που αποκόμισε ως Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είναι όπλα τα οποία θέλει και μπορεί να αξιοποιήσει στην Περιφέρεια. Ειδικά όσο αφορά τα Χανιά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε -ζωτικής σημασίας- ζητήματα για τον Νομό. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Βόρειου Άξονα, ΔΕΥΑΒΑ για παράδειγμα, δημιουργήθηκε χάρη στην πολιτική και προσωπική ευθύνη του Σεραφείμ Τσόκα. Δίχως τις αποφάσεις και τις ενέργειες του, η χώρα μας σήμερα θα αντιμετώπιζε με την Ε.Ε, τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισε με τον Κουρουπητό. Ακόμη ενίσχυσε τις υποδομές του Νομού μας και βοήθησε αποφασιστικά τον τουρισμό.

\"\"

Ο Σεραφείμ Τσόκας είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Η διαδρομή του στη πολιτική και ιδιαίτερα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έχει αποδειχθεί πορεία των πράξεων και όχι ανούσιας ρητορικής ή ανεδαφικών υποσχέσεων. Η ανάπτυξη είναι ένας όρος που σήμερα είναι της “μόδας”, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά πως σχεδιάζονται και υλοποιούνται αναπτυξιακές πολιτικές στρατηγικής σημασίας. Η Κρήτη έχει ανάγκη από τέτοιες πολιτικές. Ο Σεραφείμ Τσόκας δεσμεύεται για ρεαλιστικό σχεδιασμό, στοχευμένη πολιτική και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Βασική μου επιδίωξη και ταυτόχρονα προϋπόθεση για να ασχοληθώ με την Περιφέρεια, στάθηκε η συμμετοχή μου σε ένα σχήμα ακηδεμόνευτο από κόμματα, σε έναν συνδυασμό που θα έχει έναν και μοναδικό στόχο, την ανάπτυξη της Κρήτης, την ενίσχυση της θέσης της στο μέλλον. Από την πρώτη στιγμή ο Σεραφείμ ξεκαθάρισε το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πρόταση του για την Περιφέρεια. Πρόθεση του ήταν η δημιουργία ενός συνδυασμού με έμπειρα και ικανά στελέχη. Απευθύνθηκε στους άξιους, στους έμπειρους, σε όσους διαθέτουν φρέσκες ιδέες και έχουν αποδείξει ότι εργάζονται με πάθος προς όφελος της Κρήτης. Το κάλεσμα του, μας χωρά όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Στο σημείο αυτό οφείλω να μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα από την συνεργασία μου μαζί του, κατά το διάστημα που ήμουν Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας. Ο Σεραφείμ αντιμετώπισε όλους τους Νομούς ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κρυφές ατζέντες. Είμαι σίγουρος πως και αύριο έτσι θα εργαστεί, βάζοντας στο επίκεντρο την Κρήτη και τους ανθρώπους της».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο που παρακολούθησε την παρουσίαση των υποψηφίων αλλά και των θέσεων του συνδυασμού \”Κρήτη Μπορούμε\”.

Δείτε σε βίντεο την παρουσίαση


Video streaming by Ustream

\"\"

\"\"

\"\"

Σταύρος Ζουλάκης
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook