Mήνυμα αισιοδοξίας εξέφρασαν για την Ελλάδα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη μου επίκεσψη στο Βερολίνο αλλά και από την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα.Με τις θυσίες του ελληνικού λαού, την αλληλεγγύη των εταίρων μας σήμερα είμαστε σε μία πολύ διαφορετικά μοίρα. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούρια μέρα σήμερα».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που αφορούν και την πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά και για την εξέλιξη στην Ευρώπη. Ενημέρωσα επίσημα την καγκελάριο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και για την υπερκάλυψη που πέτυχε το ομόλογο και με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, μεγάλων και μικρών».

Παράλληλα, είπε πως «συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες δεν σταματούν» αλλά «οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, το πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή στις αγορές, η απόφαση του Εcofin πριν δέκα ημέρες, όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες και την επιμονή του ελληνικού λαού» και «το ξέρει η καγκελάριος».

«Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα όπως και έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της αμιφσβητούμενης παραμονής στην ευρωζώνη. Αυτά έχουν τελειώσει οριστικά» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται. Οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν νέες ανάσες στην οικομμμία και να αποκατασταθούν οι αδικίες».

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «προχθές είχαμε το αποτέλεσμα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, για πρώτη φορά επίσημα από την Eurοstat ότι η ανεργία άρχισε να υποχωρεί» θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας όλο με ταχύτερους ρυθμούς.

«Οι μεταρρυθμισεις που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν σε ένα αποσκοπούν: στην αύξηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η έξοδος της χώρας στις αγορές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιταχύνει την εξομάλυνση» είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και γι\’ αυτό δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Απέδειξε ότι ξεπερνά τα προβλήματα και υλοποιεί τις δικές της δεσμεύσεις».

«Μας απασχόλησαν και προβλήματα της εξωερικής πολιτικής κα ήταν χρήσιμη η συμβολή και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η καγκελάριος εξεφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της χώρας και το ενδιαφέρον της για το μέλλον της προσπάθειας. Θέλω να ευχαστήσω την καγκελάριο για την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού, που το έδειξε και πέρσι στην τουριστική περίοδο, για τη στενή μας συνεργασία που πάντοτε υπήρξε» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Μέρκελ: Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «παρακολουθώντας όσα γίνονται και ακούγοντας όσα άκουσα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλά. Υπάρχουν σκληρά πιστήρια που καταδεικνύουν το γεγονός ότι η τεράστια προσπάθεια απέδωσε».

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε «ξέρω καλά ότι οι άνεργοι και οι νέοι έχουν περάσει δύσκολα και θα περασουν ακόμα δύσκολα» προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή αρχίζει να πραγματοποιείται μια αποτελμάτωση της αγοράς εργασίας».

Παράλληλα τόνισε ότι «από την Ελλάδα περιμένουμε λιγότερη γραφειοκρατία, ουσιαστικότερη υποστήριξη της εσωτερικής αγοράς».

Η κυρία Μέρκελ είπε πως «η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε μεγάλες θυσίες από τους πολίτες της ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια την κυβερνηση, όμως η Ελλάδα μπορεί να πει πως έκανε ό,τι υποσχέθηκε. Η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε, ελπίζω η πολιτική αυτή να συνεχιστεί».

Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε την επιβεβαίωση από τη Εurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα δούμε πως μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί στο εξής» αναφέροντας ότι «η Ελλάδα έδωσε ένα σινιάλο, είναι πιο αυτόνομη».

Συμπλήρωσε, στη συνέχεια ότι στη ρευστότητα, η Γερμανία έχει τη διάθεση να βοηθήσει. «Χαίρομαι που άρχισε να κινείται η υπσχεση για το αναπτυξιακό ταμείο» είπε, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσουμε στο χώρο των νοσοκομείων όσον αφορά στη διοίκηση». Παράλληλα, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των τουριστών στην Ελλάδα.
«Ψήφισε Ελλάδα η αγορά»

Ερωτηθείς από γερμανό δημοσιογράφο για το «τι σημαίνουν αυτά τα ομόλογα που τα πήρατε με επιτόκιο 4,85%, πολύ πιο ακριβά από όσα δίναμε εμείς» ο κ. Σαμαράς είπε ότι η αγορά ψήφισε Ελλάδα. «Ήμασταν μέχρι σήμερα όμηροι της αδυναμίας να βγούμε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή έγινε η μεγάλη κίνηση όχι μόνο να βγουμε και να δανειστούμε, αλλά να υπερκαλυφθεί πάνω από οκτώ φορές ο αριθμός των ομολόγων που θέλαμε να πουλήσουμε. Σε ένα επιτόκιο κάτω από 5% που κανένας δεν ανέμενε (4,75%) και σε μία αγορά που δήλωσε με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη της.

«Η συνολική πτώση των επιτοκίων που γευτήκαμε τις τελευταίες ημέρες, δίνει το δικαίωμα σε λληνικές επιχειρήσεις να έχουν πιο φθνό χρήμα και στην Ελλάδα να ζητήσει αύριο ακόμα πιο φθηνό χρήμα. Σήμερα ζητήσαμε μόνο 3 δισ. γιατί μελλοντικά προσδοκούμε ότι θα πέσει κι άλλο το επιτόκιο αυτό» είπε ενώ μίλησε και για «πάνω από 300 εκατ. όφελος της Ελλάδας από τη μείωση των επιτοκίων». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «πλέον οι τράπεζες μπορούν να \”βρίσκουν\” χρήματα και στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές αλλά την Ελλάδα. Σε αυτήν την κυβέρνηση ξέρουμε πώς πάμε, πού πάμε και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook