Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενών, με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και μια αποχή. Το ψήφισμα πρότειναν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (του Νιου Τζέρσεϊ) και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κιρκ (του Ιλινόις).
«Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» δήλωσε ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι «το ψήφισμα αυτό επιβεβαιώνει με τον εντονότερο τρόπο πως θυμόμαστε για πάντα αυτή την τραγωδία και τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να διδαχθεί, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί, ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοιες φρικαλεότητες».
Ο γερουσιαστής Κιρκ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ, για να τιμήσουν τους επιζώντες και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, αλλά και για να ηγηθούν παγκοσμίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει τελικά να συμπράξουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 11 εταίρους στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία».
Το ψήφισμα προτείνει στη Γερουσία να τιμηθεί η 24η Απριλίου ως επέτειος και Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας και καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να εργαστεί «για μια ακριβοδίκαιη, εποικοδομητική και διαρκή τουρκο-αρμενική σχέση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση των στοιχείων για την Αρμενική Γενοκτονία».
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook