Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα εργαστηριακά μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αλλά και άλλων σοβαρών νοσημάτων με τη μέθοδο της έκχυσης φαρμάκου ενδοφλεβίως, χωρίς να χρειάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση, όπως επεσήμανε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα \”Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων\” ο διευθυντής της Ά χειρουργικής του Νοσοκομείου Χανίων Εμμανουήλ Μπομπολάκης.

Η επιστήμη μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια έχει ήδη καταφέρει την αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και τα πειράματα που γίνονται δημιουργούν προσδοκίες και για άλλα σοβαρά νοσήματα.

\"\"
Από αριστερά: Εμμανουήλ Μπομπολάκης  διευθυντής Ά χειρουργικής Νοσοκομείου Χανίων,  Χαρίτων Παπαδάκης διευθυντής ΩΡΛ κλινικής Νοσοκομείου Χανίων

Σύμφωνα με τον κο Μπομπολάκη: 

\”Οι έρευνες είναι σε πειραματικό επίπεδο αλλά δημιουργούν πολύ μεγάλες προσδοκίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου γενικότερα.  Έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, στο εργαστήριο και στη συνέχεια αυτά τα κύτταρα να τα διοχετεύσουμε σε πειραματόζωα – ποντίκια, να αναπτυχθούν όγκοι και στη συνέχεια καταφέρνουμε να προκαλούμε απόπτωση των κυττάρων αυτών των όγκων.

Αυτό γίνεται με τη βοήθεια του CRNA, είναι ένα κομμάτι που έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τα κύτταρα και όταν του βάλουμε κάποιες ειδικές ουσίες αυτό πάει στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το λεγόμενο γονίδιο Herg και έτσι έχουμε αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

Αυτό αν λάβει κανείς υπ\’ όψιν του και τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, που βέβαια είναι αρκετές, γιατί στην ουσία μιλάμε για μια μετάλλαξη πιθανή που ενδεχομένως να γίνει απ\’ αυτή την παρέμβαση, πιστεύω ότι η έρευνα θα προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να αποφευχθεί και αυτός ο κίνδυνος και αυτό να δώσει μεγάλη ώθηση και στα διαγνωστικά μέσα που έχουμε, αλλά και στα θεραπευτικά, σε σημείο που να σκέπτεται κανείς μήπως και ο ρόλος των χειρουργών περιοριστεί παρά πολύ, διότι μέσα από μια φλέβα θα διοχετεύουμε φάρμακα και ουσίες που θα θεραπεύουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς και όχι μόνο και άλλων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα την αφαίρεση και την καταστροφή αρτηριοσκληρωτικών πλακών, που αυτές μπορεί να είναι στα στεφανιαία, στην αορτή κ.ο.κ

Αναμένεται δηλαδή ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον τα αποτελέσματα του οποίου βέβαια δεν ξέρουμε σε ποιο χρόνο θα υπάρξουν.Το γεγονός ότι είμαστε σε θέση τώρα, έστω και σε πειραματικό επίπεδο να καταστέλλουμε τα καρκινικά κύτταρα που πριν λίγα χρόνια φάνταζε κάτι απίθανο, αυτό από μόνο του δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες\”.

\"\"

Από την πλευρά του ο κος Χαρίτων Παπαδάκης, διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων αναφέρθηκε στην αυξητική τάση που υπάρχει στις παθήσεις του θυρεοειδούς κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην καλύτερη διάγνωση όπως χαρακτηριστικά είπε:

\”Η ημερίδα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα η οποία συνδιοργανώνεται από τις ΩΡΛ και Α και Β χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου Χανίων.

Η αντιμετώπιση του θυρεοειδούς είναι μια υπόθεση που αφορά πολλές ειδικότητες. Κατ\’ αρχήν ξεκινάει από τον ενδοκρινολόγο ο οποίος είναι αυτός που θα πρέπει να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αρχικά και παθολογικά την πάθηση του θυρεοειδή με τη βοήθεια των κυτταρολόγων των ακτινολόγων με τον υπέρηχο κυρίως και των παθολογοανατόμων.

Αν μεν αντιμετωπίζεται παθολογικά θα συνεχίσει ο ενδοκρινολόγος να παρακολουθεί τον ασθενή, εάν όμως χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, θα πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή στους ωτορινολαρυγγολόγους και στους γενικούς χειρουργούς για την χειρουργική αντιμετώπιση του θυρεοειδή.


Από τότε που ξεκινήσαμε να κάνουμε θυρεοειδείς από τον Φεβρουάριο του 2005 έχουμε κάνει 500 επεμβάσεις θυρεοειδούς στα Χανιά. Υπάρχει μια αυξητική τάση στις παθήσεις του θυρεοειδούς που οφείλεται βέβαια και στην καλύτερη διάγνωση. Φανταστείτε ότι παλιότερα δεν υπήρχαν καν ενδοκρινολόγοι στο νησί\”.

\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook