Τελευταία ενημέρωση: 13:05

Διχασμένος είναι σήμερα Κυριακή των Βαΐων ο εμπορικός κόσμος με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το έτος, με την σημερινή Κυριακή των Βαΐων – να είναι μια από αυτές, οπότε και τα καταστήματα που θα επιλέξουν να επωφεληθούν του μέτρου,  θα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι και στη Κρήτη σε έκτακτες συνελεύσεις τους για το θέμα, έλαβαν απόφαση τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, αφήνοντας βέβαια την τελική επιλογή στους καταστηματάρχες για το τι θα πράξουν.

Το ποιά τάση θα επικρατήσει στην αγορά θα φανεί εντός της ημέρας όμως ήδη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Από τις 11 το πρωί ελάχιστα είναι τα καταστήματα που παρέμειναν κλειστά και η αγορά του Ηρακλείου δεν θυμίζει σε τίποτα ότι είναι Κυριακή.

Στα Χανιά ένα ποσοστό περίπου 70% των καταστημάτων που βρίσκονται στο Εμπορικό Κέντρο, παραμένουν ανοιχτά όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση μέχρι στιγμής των καταναλωτών. δεν είναι ικανοποιητική.

Σε Ρέθυμνο και Λασίθι η εικόνα είναι ίδια και σε γενικές γραμμές οι καταστηματάρχες, "μετά βαϊών και κλάδων" επέλεξαν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε μια προσπάθεια να "ζεστάνουν" λιγο τα ταμεία τους.

Όπως αναμένονταν αρκετά σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα στο νησί, λειτουργούν κανονικά στο προβλεπόμενο ωράριο, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στα Χανιά,  θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ των ΙΝΚΑ που βρίσκονται στις εξής περιοχές: Γογονή, Κισάμου, Χαλέπα, Ηρώων Πολυτεχνείου, Χρυσοπηγή, Πλ. 1866, Παπαναστασίου, Πυργιά Καστέλι, Αγ. Απόστολοι, Κουνουπιδιανά, Σούδα, Καλύβες, Κολυμπάρι, Πλατανιά

Ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου πήρε απόφαση τα καταστήματα της πόλης να παραμείνουν κλειστά σήμερα Κυριακή των Βαΐων, ενώ για το θέμα πήρε θέση με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζοντας την αντίθεσή του για το συγκεκριμένο μέτρο συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σε ανακοίνωσή του το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει:

"Η κυβέρνηση μέσα από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα, έκανε ακόμα ένα βήμα για την οριστική, πλήρη και χωρίς όρια κατάργηση της Κυριακής Αργίας.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καταστρέφει το μικρομεσαίο εμπόριο και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων και των mall’s!
Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας.
Κάνει τους εργαζόμενους σκλάβους!
Καθιερώνει την ελαστική απασχόληση με μισθούς φτώχειας !
Διαλύει την οικογενειακή και προσωπική ζωή όλων μας!
Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 Ευρώ το μήνα.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Εμπορίου σήμερα!
Η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί.
Το ΕΚΗ καλεί τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να στηρίξουν τους συναδέλφους μας στο εμπόριο, με την απουσία τους από τις αγορές την Κυριακή 13 Απρίλη".

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για την Κυριακή των Βαΐων

Ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει, ότι η απόφαση του (ψήφοι 8-1) για την Κυριακή των Βαΐων είναι να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά.

Στην απόφαση αυτή, όπως εξηγεί η ανακοίνωση "εκτός της πάγιας άποψης του Συλλόγου ότι η απελευθέρωση των 7 Κυριακών θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική απελευθέρωση και των 52 Κυριακών, βασικό ρόλο έπαιξε και η πρόσφατη έρευνα εμπορίου που πραγματοποιήσαμε ανάμεσα στους Χανιώτες εμπόρους και οι οποίοι σε ποσοστό 85,2% απάντησαν θετικά στην ερώτηση “ Συμφωνείται για καμία απελευθέρωση των Κυριακών”.

"Κατά συνέπεια, προτρέπουμε τους συναδέλφους να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά -όπως μας έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν- και να αποδείξουν για άλλη μία φορά στην πράξη, την αποφασιστικότητα τους για την περιφρούρηση της Κυριακάτικης αργίας", καταλήγει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Στο Ρέθυμνο ο εμπορικός σύλλογος με ανακοίνωσή του αφήνει την επιλογή στους καταστηματάρχες ενημέρωνοντας ότι την "Κυριακή 13/04/2014 (των Βαΐων) είναι μια από τις 7 Κυριακές που με την νομοθεσία μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Όποιοι συνάδελφοι καταστηματάρχες επιθυμούν, μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά από τις 11.00 έως τις 18.00"

Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων στο Αρκαλοχώρι

Ο Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου μετά απο ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. καλεί τα μέλη του αλλά και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής να έχουν τα καταστήματα τους ΚΛΕΙΣΤΑ την Κυριακή των Βαϊων 13 Απριλίου 2014 .

Η ανακοίνωση του Σ.Ε.Β.Ε.Α.:

"Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν .

Συνάδελφοι, έχοντας ήδη στείλει ηχηρό μήνυμα με το καθολικό (100%) κλείσιμο των καταστημάτων μας στις Κυριακές 3/11/13 , 15/12/13 & 19/01/14 θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές ότι δεν θα μπορέσουν με ευκολία να υλοποιήσουν το σχέδιο τους, που δεν είναι άλλο από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και των 52 Κυριακών με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξόντωση μας.

Η Κυριακή των Βαϊων είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Ορθοδοξία . Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

ΚΑΛΟΥΜΕ

• ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 .

• ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!"