Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται η απόφαση για τη υπόθεση της \”μαφίας της Κρήτης\” για την οποία στο εδώλιο κάθισαν  32 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 19 είναι προφυλακισμένοι ενώ δύο είναι αστυνομικοί και φέρονται ότι παρείχαν πληροφορίες στον πυρήνα της ομάδας. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου κατηγορείται ότι έδωσε στοιχεία στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης για επιχείρηση της αστυνομίας, στα βοσκοτόπια της, μετά από πληροφορία για την ύπαρξη φυτείας. Επιπλέον ότι αγόρασε ναρκωτικά σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις και ότι κατείχε παρανόμως όπλα και πυρομαχικά. Ο 49χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ότι 3 ημέρες μετά την επιχείρηση στα βοσκοτόπια επικοινώνησε με τον 50χρονο από τους αρχηγούς και τον 42χρονο από την ενδιάμεση βαθμίδα, ενώ φέρεται να τους έδωσε συμβουλές πως να αποφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο, στο ποιμνιοστάσιό τους.

Η αρχή του τέλους για την οργάνωση ήρθε μετά τον  χασισοφυτείας στο Βραχάσι που αποδίδεται στη δράση της ομάδας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αφού αποτελεί αντικείμενο άλλης έρευνας.

Ο αρχηγικός και καθοδηγητικός ρόλος αποδίδεται σε δύο από τους προφυλακισμένους. Τον 50χρονο κτηνοτρόφο από τα Ζωνιανά, που ζει με την οικογένειά του στο Σίσι, και τον 47χρονο επιχειρηματία από τα Χελιανά Μυλοποτάμου, που διαμένει στην Σταλίδα. Μαζί, φέρονται ότι λάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση της καλλιεργητικής τακτικής, τις περιοχές που θα έστηναν τις χασισοφυτείες, επέλεγαν τους φύλακες των χώρων αυτών, καθόριζαν τα μερίδια των συνεργατών τους και προωθούσαν μέσω δικτύου αγοραστών τις ποσότητες που παρήγαγαν.

Η ενδιάμεση βαθμίδα, αποτελείτο από 3 άτομα: έναν 43χρονο κτηνοτρόφο, έναν 44χρονο γεωργοκτηνοτρόφο από το Καστέλι Ηρακλείου και έναν 42χρονο γεωργοκτηνοτρόφο από το Γεράκι, όλοι προφυλακισμένοι για την υπόθεση αυτή.

Κατηγορούνται ότι είχαν αναλάβει να μεταβιβάζουν τις εντολές των αρχηγών στα μέλη και τους συνεργάτες της οργάνωσης, είχαν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους Αλβανούς φύλακες-καλλιεργητές των φυτειών, αγόραζαν και μετέφεραν εφόδια στις χασισοφυτείες, τους παρείχαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο πτήσης ελικοπτέρου της αστυνομίας και συμβουλές για τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για το βαθμό επαγρύπνησης στον οποία θα έπρεπε να βρίσκονται. Επιθεωρούσαν την πρόοδο των καλλιεργειών, και φρόντιζαν για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για μελλοντική καλλιέργεια.

Με ουσιαστικό ρόλο και κάτω από την ενδιάμεση βαθμίδα της οργάνωσης, λειτουργούσαν 6 μέλη, τα οποία επίσης πλαισίωναν τον ηγετικό πυρήνα και είχαν την ευθύνη να υποστηρίζουν το έργο των φυλάκων των χασισοφυτειών. Και οι 6, όλοι τους κτηνοτρόφοι, είναι προφυλακισμένοι.

Από τους υπόλοιπους 21 της δικογραφίας, δύο Αλβανοί κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και φέρονται να είναι εκ των καλλιεργητών χασισοφυτειών, 6 κατηγορούνται για άμεση ή απλή συνέργεια στην καλλιέργεια των φυτειών, 11 για αγορά από τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία, και δύο αστυνομικοί για παράβαση καθήκοντος και παροχή στοιχείων σε εγκληματική οργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook