Δύο διαφορετικές πλευρές της «μάχης» των κομμάτων καταγράφουν ισάριθμες νέες δημοσκοπήσεις, για τις ευρωεκλογές και για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στη μέτρηση της Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ έχει οριακό προβάδισμα 0,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, με το Ποτάμι να εδραιώνεται πλέον στην τρίτη θέση και το 46,6% να δηλώνει πως θα το ψήφιζε ως διαμαρτυρία ενάντια στο πολιτικό σύστημα.

Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών», για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα έναντι της ΝΔ με 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή.

Η δημοσκόπηση της Rass

Στη δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ έχει οριακό προβάδισμα της τάξεως του 0,2 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ προηγείται με 21,4%, με δεύτερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (21,2%), ενώ μία ακόμη έρευνα φέρνει στην τρίτη θέση το Ποτάμι με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους (10,3%).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (6,1%), το ΚΚΕ (5,2%), η Ελιά (4%), οι ΑΝΕΛ (3,1%) και η ΔΗΜΑΡ (2%), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (20,1%).

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα, αφού το 50% πιστεύει ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ενώ το 40,3% θεωρεί ότι η ΝΔ θα βγει «νικήτρια» από τις κάλπες. Αντίθετα, δυσπιστία εκφράζουν οι περισσότεροι για την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύο σημαντικά ερωτήματα.

Οταν ρωτήθηκαν το ποιο κόμμα μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη, το 24,8% απάντησε η ΝΔ και το 20,5% ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν επαναλήφθηκε το ερώτημα, αυτή τη φορά όμως για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, το 46,3% εκτίμησε πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, το 29,5% θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 21,4% απάντησε «κανένας από τους δύο». Ακόμη, ένα 42,2% πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν χειρότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, ενώ το 29,5% θεωρεί ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, το 46,6% απάντησε πως θα ψήφιζε το ποτάμι γιατί θέλει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο πολιτικό σύστημα, το 34,7% γιατί συμφωνεί με τις ιδέες του κόμματος και το 15,9% γιατί εμπιστεύεται τον αρχηγό του.

Σε ερώτημα για τη Χρυσή Αυγή, το 60,1% απάντησε πως τη θεωρεί εγκληματική οργάνωση και το 24,2% ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης.

Τέλος, το 54,4% τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ το 42,6% υπέρ αυτών.

Η δημοσκόπηση της Public Issue

Στην έρευνα της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών», για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29% έναντι 27,5% της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 10%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, όπως και «Το Ποτάμι» με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%. Τα «Λοιπά» συγκεντρώνουν 6%.

Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης- «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, αν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε πάλι εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε»- το 48% απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 39% η ΝΔ, ενώ το 14% του δείγματος απαντάει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη.

Επιπλέον, στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 44% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ το 28% του δείγματος απαντάει «κανένας από τους δύο».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook