Στις κάλπες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προσέρχονται σήμερα, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα. Τα «τραπεζάκια» με το προεκλογικό υλικό είναι έτοιμα, όπως και οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων είναι στις θέσεις τους.

 Ωστόσο το κλίμα δεν φαίνεται να «ανεβαίνει».

Η κυριότερη αφορμή, που θα έδινε το έναυσμα για συζητήσεις μέσα στα πανεπιστήμια, ο νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και μόνον ορισμένα σημεία του είναι γνωστά, αλλά δεν επιτρέπουν στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να στηριχθούν σ' αυτά για να «θερμάνουν» το κλίμα.

Όπως λένε αρκετοί φοιτητές το ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Για άλλη μία χρονιά, ο μεγάλος φόβος δεν είναι «οι άλλοι», αλλά η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, που ανοίξαν νωρίς το πρωί και υπό κανονικές συνθήκες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου σε όλα τα ιδρύματα, εκτός και αν υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να ψηφίσουν.

Το υποτονικό «πολιτικό» κλίμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, δεν «ταράχθηκε» με τις γνωστές προσφορές εκδρομών, ψυχαγωγίας κλπ, που κάνουν ορισμένες παρατάξεις για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Όπως δηλώνουν φοιτητές «το παλιό «πανηγύρι» των εκλογών και της δημοκρατίας, στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό ενθουσιασμού και συμμετοχής». Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν τις ευθύνες στις ίδιες τις φοιτητικές και σπουδαστικές παρατάξεις, που υποστηρίζουν, ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική, αν θέλουν να «επιβιώσουν», καθώς συναντούν ολοένα και περισσότερο την αδιαφορία της μεγάλης μάζας των φοιτητών.

Πάντως οι παρατάξεις έπραξαν κι αυτή τη χρονιά το «καθήκον» τους, καλώντας κομματικά στελέχη να μιλήσουν στους φοιτητές, κάνοντας εκδηλώσεις και προσπαθώντας να προβάλλουν τις απόψεις τους. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την ελπίδα ότι θα συνεχισθεί η αυξητική τάση της προσέλευσης που παρατηρήθηκε πέρυσι, οπότε είχε αυξηθεί η συμμετοχή.

Οι κυριότερες παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές πρόσκεινται στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και στον Συνασπισμό. Πολλά είναι τα «σχήματα», ιδιαίτερα στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που ελπίζουν, εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα, να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν «κατεβαίνουν» σε όλες τις σχολές και τα Πανεπιστήμια.

Πάντως, αποτελέσματα θα μεταδίδουν οι παρατάξεις μετά τις 10 το βράδυ, ενώ τα τελικά αναμένεται να ανακοινωθούν ως αύριο το μεσημέρι.

 

PROTO THEMA