Την ρότα του… Ιάσονα επαναχαράσσει ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να βγει αλώβητος από τις δικές του Συμπληγάδες, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για συναίνεση αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για ένα ακόμη καθολικό «όχι» και ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητά διέξοδο για την Ιωλκό με ένα εν μέρει «ναι» και συνεννόηση υπό προϋποθέσεις, ώστε να μην του χρεωθούν εξελίξεις που οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Ο κ. Σαμαράς, μετά τις νέες δημόσιες (και άκομψες) παραινέσεις των Ζ. Κ. Γιούνκερ και Ολι Ρεν για συναίνεση και τη σύνδεση (για πρώτη φορά) της επίτευξής της με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει -υπό προϋποθέσεις- κάποια από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου υπογραμμίζοντας πως «εάν ένα μέτρο, όποιος κι αν το προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, είναι καθήκον μας να το στηρίξουμε».

Συνάντηση 
Η διακριτική, αλλά ουσιαστική, αλλαγή ρότας του προέδρου της ΝΔ έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού είχε προηγηθεί νέα προτροπή για συνεννόηση εκ μέρους του κ. Παπούλια, καθώς τον υποδέχθηκε με τη φράση του Θουκυδίδη «οι καιροί ου μενετοί» (σ.σ. που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «οι ευκαιρίες δεν περιμένουν») και τον κ. Σαμαρά να προϊδεάζει για τη στάση του σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση».

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για πρώτη φορά ευθέως για τις πιέσεις της τρόικας τονίζοντας πως «συμφωνία με την Ευρώπη στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους βεβαίως υπάρχει. Και λέμε ναι». Όμως, πρόσθεσε «στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, λέμε όχι».

Η επόμενη, ωστόσο, φράση του κ. Σαμαρά ήταν αυτή που φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει την απ΄ εδώ και στο εξής τακτική της ΝΔ και αυτή που ενδεχομένως περίμεναν οι δανειστές μας, αφού τόνισε πως «εάν ένα μέτρο, όποιος και αν το προτείνει, είναι καλό μέτρο για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να το στηρίξουμε. Εάν, όμως, ένα μέτρο βλάπτει την πατρίδα, τότε δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε».
imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook