Αναβολή για μετά τις εκλογές φαίνεται πως πήρε το σχέδιο για ενιαία παρακράτηση φόρου στις συντάξεις που προβλεπόταν στο Μνημόνιο. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης, από τον επόμενο μήνα η παρακράτηση δεν θα υπολογιστεί ούτε με την κλίμακα 5%-15%, όπως ως τώρα ίσχυε, ούτε με ενιαία κλίμακα για το συνολικό ποσό των συντάξεων όπως σχεδιαζόταν, αλλά αυτοτελώς για κάθε σύνταξη του δικαιούχου και με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην επικουρική σύνταξη η παρακράτηση θα υπολογίζεται και θα διενεργείται άσχετα από την κύρια. Έτσι δεν θα παρακρατείται προκαταβολικά φόρος μέχρι του ύψους των 800 ευρώ το μήνα (για ποσά έως 9.550 ευρώ ετησίως). Τελικά έτσι σχεδόν 2 στους 3 συνταξιούχους, θα υποστούν μικρότερη παρακράτηση και από εκείνη που είχαν ως τώρα, αντί να δουν μείωση της μηνιαίως καταβαλλομένης συντάξεώς τους λόγω αύξησης της παρακράτησης με τον συνδυασμένο υπολογισμό κύριας-επικουρικής που ετοιμαζόταν.

Στον τελικό λογαριασμό όμως του χρόνου (το 2015) θα πληρώσουν μαζεμένο συνολικό φόρο, για το άθροισμα των διαφόρων συντάξεών τους, χωρίς να έχει προηγηθεί μια λελογισμένη προκαταβολή μήνα με το μήνα εφέτος. Θα πρέπει δηλαδή να είναι προετοιμασμένοι και να κρατούν στην άκρη για την «κακιά ωρα» της εκκαθάρισης, όσα περισσότερα μπορουν, για να μην βρεθούν προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ενδεικτικά, αν κάποιο παίρνει κύρια σύνταξη 9.550 ευρώ το χρόνο και άλλα 150 ευρώ το μήνα επικουρική , το ποσό των 1.800 ευρώ θα προστεθεί «καπέλο» στα εισοδήματά του. Στην εκκαθάριση του 2015 θα πληρώσει φόρο 22% για τα πλέον των 9.550 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, δηλαδή για 3 μήνες (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο) που θα πληρώνει σε δόσεις τον φόρο του, θα δίνει σχεδόν ολόκληρη την επικουρική του σύνταξη στην εφορία.

Αν υφίστατο όμως την παρακράτηση των περίπου 8 ευρώ που ίσχυε ως τώρα ή των περίπου 30 ευρώ που θα του γινόταν με το νέο σύστημα, θα είχε μεν λιγότερα λεφτά στην τσέπη κάθε μήνα, αλλά το 2015 θα πλήρωνε πολύ λιγότερα ή και τίποτα.

\”Αυξήσεις\” έως 120 ευρώ

Αφού όμως δεν θα γίνεται πια ούτε η παρακράτηση που τους γινόταν, για συντάξεις έως σχεδόν 800 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα δουν στην τσέπη τους αυξήσεις 5,2% έως και 17,3% για τα καθαρά ποσά των συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων που εισπράττουν από επικουρικά ταμεία.

Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, θα εξακολουθεί να διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

Η παρακράτηση δεν θα γίνεται πλέον με βάση το σύστημα που ίσχυε με τον παλαιό που προέβλεπε επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 5%, 10% ή 15% ανάλογα με το ύψος κάθε επικουρικής σύνταξης σε ετήσια βάση. Κάθε επικουρικό ταμείο θα εφαρμόζει πλέον το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή θα υπολογίζει τη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των πάσης φύσεως συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλει, με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ!

Έτσι, όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών!

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα καθαρά ποσά όλων σχεδόν των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων από 4,93 έως και 120 ευρώ, αφού τα ποσά της παρακράτησης θα μειωθούν ισόποσα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook