Τελευταία ενημέρωση 14:45

Συνεχίζεται η αναστάτωση αλλά και τα πολλά ερωτηματικά που έχει προκαλέσει η διαφήμιση της Γερμανικής αλυσίδας τροφίμων Lidl για την προσφορά ολόκληρων ελληνικών νωπών αρνιών στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό.

Σήμερα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ για να ερευνήσουν τι συμβαίνει και μάλιστα με εντολή του Υπ.Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη ξεκίνησε έλεγχος, ενώ η Γ.Γ. Καταναλωτή ζητά εξηγήσεις απο την Γερμανική εταιρεία (δείτε εδώ).
Σε ότι αφορά στην Κρήτη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν άμεσα και σήμερα το πρωί επεχείρησαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους, οι οποίοι τελικά δεν έγιναν, γιατί δεν βρέθηκαν αρνιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στα καταστήματα της αλυσίδας στην Κρήτη δεν έγιναν παραλαβές των επίμαχων αρνιών και οι υπηρεσίες θα περιμένουν να κάνουν τους ελέγχους όταν (και εάν) εμφανιστούν.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης, στο Flashnews.gr, οι υπηρεσίες βρίσκονται επι ποδός έτσι ώστε να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι.

Να σημειωθεί πως στο διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας η τιμή των 3,99 αναφέρεται μόνο σε ολόκληρο αρνί, ενώ για τεμαχισμένο οι τιμές που αναφέρονται είναι 4,44 και 4,77 το κιλό.

\"\"  \"\"
Στο μεταξύ στο διαδίκτυο «κυκλοφορούν» ως καταγγελίες πολλά σενάρια για την προέλευση των αρνιών βασισμένα στο ότι αυτή την περίοδο είναι αδύνατον να πωλούνται ελληνικά νωπά αρνιά σε αυτή την τιμή, όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν από 5-6 ευρώ το κιλό.
Όμως τι λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι;
Τόσο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) σε ανακοινώσεις τους για τις Πασχαλιάτικες «προσφορές» αμνοεριφίων σε ξεφτιλιστικές τιμές αναφέρουν τα εξής:
«Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και εφιστούμε την προσοχή στον Έλληνα καταναλωτή διότι στην προκειμένη περίπτωση δύναται να συμβαίνουν τα εξής:

Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70, και πωλούνται σήμερα ως νωπά.
Ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή
Ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.»

Σε ότι αφορά στα δύο πρώτα ενδεχόμενα, κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες επισημαίνουν πως ο ΕΦΕΤ πρέπει να ερευνήσει τις συνθήκες υπο τις οποίες συντηρήθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης τα τμήματα Εμπορίου πρέπει να ερευνήσουν αφενός το θέμα της παραπλάνησης των καταναλωτών, εφόσον δεν αναφέρεται πουθενά το πότε εσφάγησαν, και αφετέρου το αν διατίθενται καθημερινά λίγες ποσότητες στην τιμή προσφοράς και στην συνέχεια σε άλλη τιμή.
Σε ότι αφορά στο τρίτο και πλέον σοβαρό ενδεχόμενο, να σημειωθεί πως η μεγάλη χονδρεμπορική εταιρεία κρεάτων που προμήθευσε τα Lidl με τα συγκεκριμένα αρνιά,έτοιμα συσκευασμένα σε χαρτόκουτες (φωτο), στην ιστοσελίδα της και συγκεκριμένα στους προμηθευτές της, δεν έχει την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα.
Αντιθέτως ως προμηθευτές της αναφέρει εταιρείες από την Αφρική, χώρες της Ευρώπης και την Νέα Ζηλανδία.
Ότι και αν σημαίνει αυτό, το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί επισήμως άμεσα και μάλιστα εντός της ημέρας.


Στο μεταξύ όλοι συνιστούν στους καταναλωτές να προμηθεύονται τα υλικά του Πασχαλιάτικου τραπεζιού απο τους ανθρώπους που γνωρίζουν και ειδικά τα κρεατικά απο τους κρεοπώλες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, γιατί τα ελληνικά και ειδικά τα Κρητικά αμνοερίφια \”δεν έχουν τιμή\”.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook