Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών», που διοργάνωσε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Σελήνης και Πλανητών (LPΙ), της Ένωσης Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA) και του Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Απριλίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα έγινε και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον παγκρήτιο διαγωνισμό με θέμα την Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών, για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ηλικίας 10-18 ετών.

Την έκθεση χαιρέτισε από το Χιούστον η  Jancy McPhee, Διευθύντρια του Humans in Space Youth Art Competition, η οποία ευχαρίστησε τα παιδιά της Κρήτης που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, παρουσιάζοντας με τα έργα τους,  το όραμά τους για την παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα.

Η κ. McPhee ευχήθηκε καλή επιτυχία στην έκθεση και ευχαρίστησε την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ  και την κα Μαριάνθη Λιάπη, επιμελήτρια και επίσημη συνεργάτιδα του Humans in Space Youth Art Competition, για την πολύ καλή δουλειά που έγινε.

Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και Αντιδήμαρχος Χανίων κα Νάνσυ Αγγελάκη χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε :

«Oργανώθηκε κάτω από την ομπρέλα μιας ευρύτερης δράσης της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με θέμα Το ΚΑΜ των παιδιών για την Τέχνη και την Επιστήμη που φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης αλλά και όσα επισκέπτονται τα Χανιά πιο κοντά σε διαφορετικά πεδία γνώσης με βιωματικό τρόπο μέσα από επιλεγμένα κάθε φορά φίλτρα που αποτελούν τις θεματικές των εκθέσεων.

\"http://www.keppedih-cam.gr/images/Events/2014/diastima/egkainia/paidi_diast_02.jpg\"Η στήριξη της ανάπτυξης του δυναμικού των παιδιών στη διαμόρφωση του μέλλοντος, και η προβολή των προσπαθειών του έργου τους θεωρώ ότι είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της επιχείρησης. Το ΚΑΜ των παιδιών για την Τέχνη και την Επιστήμη αποσκοπεί να φιλοξενήσει και να προβάλλει μια πληθώρα δράσεων που δρουν ευεργετικά στην ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από πλούσιες παραστάσεις θεμάτων που καλλιεργούν το μυαλό και το πνεύμα τους. Μέσα από εκθέσεις που απευθύνονται σε αυτά ειδικά, φιλοδοξεί να τους ανοίξει ορίζοντες, δίνοντάς τους βήμα να φανεί και να ακουστεί η άποψή τους και το όραμα που έχουν για το μέλλον. Μια φωνή που πρέπει να ακούγεται για να μάθουν και τα ίδια να την εκφράζουν, να ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Αυτή η έκθεση είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και προσπαθειών ώστε να φέρουμε όχι μόνο μια σημαντική έκθεση αλλά και έναν διεθνή φορέα με παγκόσμια απήχηση στα Χανιά, και να αποτελέσουμε μέρος ενός δικτύου με διεθνή προβολή, ώστε να προβληθεί και ο τόπος μας μέχρι και στο διάστημα!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά

– τη Μαριάνθη Λιάπη, επιμελήτρια και επίσημη συνεργάτιδα του Humans in Space Youth Art Competition για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της διοργάνωσης.
– Τα μέλη της επιτροπής
– Ο Αδριανός Γολέμης, γιατρός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA: European Space Agency) και ερευνητής στο σταθμό Concordia στην Ανταρκτική για το 2014.
– Η Στέλλα Κουκουλάκη, ζωγράφος και καθηγήτρια τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση.
– Η Jancy McPhee, Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Humans in Space Youth Art Competition (HiSYAC), ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο για το διαγωνισμό αυτό.
– Η Αντζέλικα-Μαρία Μέρου, μαθήτρια Λυκείου που διακρίθηκε με δύο βραβεία στο διαγωνισμό HiSYAC το 2012 ανάμεσα σε 2076 συμμετοχές.
– Ο Γεώργιος Σταυρουλάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.
– όλους τους υπαλλήλους της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ για τη φοβερή προσπάθεια που κατέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
– τα σχολεία της Κρήτης που αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση και μας γέμισαν με την υπέροχη φαντασία των παιδιών και το ταλέντο τους.
– το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη συνδρομή του και ειδικά το εργαστήριο του Κωστή Ουγγρίνη και τους φοιτητές του για την άψογη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα
– και τέλος, τον Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παπαμαστοράκη, Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη, που θα μας ταξιδέψει σήμερα με την ομιλία του σε ένα κόσμο υπέροχο.»

Η κα Μαριάνθη Λιάπη, επιμελήτρια και επίσημη συνεργάτιδα του Humans in Space Youth Art Competition τόνισε :

«Η θεματολογία γύρω από τη σχέση των παιδιών με το διάστημα προέκυψε μέσα από την ερευνητική μου δραστηριότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής, συμμετείχα τον περασμένο χρόνο σε συνέδρια σχετικά με την επιστήμη του διαστήματος, στη Γερμανία, στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Οι συνεδριακοί χώροι είχαν όλοι ένα ιδιαίτερο και απρόσμενο για εμένα κοινό μεταξύ τους: έργα ζωγραφικής, μουσικής, ποίησης και πεζογραφίας από παιδιά ηλικίας 10-18 ετών.

Τα έργα αυτά είχαν όλα διακριθεί στο διεθνή διαγωνισμό HumansinSpaceYouthArtCompetitionπου διοργανώνει το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών (LunarandPlanetaryInstitute) και η Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA: UniversitiesSpaceResearchAssociation) από το 2010 και ανά δύο χρόνια, σε συνεργασία με τη NASA, το Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR) και άλλους διεθνείς φορείς. Έτσι γνώρισα τη JancyMcPhee, Διευθύντρια του HumansinSpaceArt, του οργανισμού που διοργανώνει το διαγωνισμό, η οποία με παρότρυνε να γίνω επίσημη συνεργάτιδα του οργανισμού, εκπροσωπώντας τον στην Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα….

\"http://www.keppedih-cam.gr/images/Events/2014/diastima/egkainia/paidi_diast_03.jpg\"Μέσα από τη διεθνή διάσταση της δράσης αυτής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα 59 βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από το διεθνή διαγωνισμό Humans in Space Youth Art Competition. Πρόκειται για 57 έργα ζωγραφικής τα οποία πλαισιώνονται από ένα ποίημα και μια μικρή ιστορία. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής σε μουσεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. (VIDEO)

Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν και ξεχώρισαν 8 συμμετοχές από την Ελλάδα. Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με πρωτοβουλία της Προέδρου της θέλει να τιμήσει τα παιδιά αυτά και τα προσκάλεσε σήμερα εδώ να τα βραβεύσει για το ταλέντο τους που κάνει γνωστή την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμε σήμερα εδώ τρία από αυτά τα παιδιά, τον Στρατή Καβαρνό, την Αντζέλικα-Μαρία Μέρου και τη Στυλιανή Μηνά.

Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός ήταν η αφορμή να διοργανώσουμε τον ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ με θέμα την Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών, για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ηλικίας 10-18 ετών. Ο διαγωνισμός έχει στόχο να ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να μάθουν για το διάστημα, να εμπνευστούν από αυτό, να φανταστούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην εξερεύνησή του από τον άνθρωπο και δημιουργικά να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, προωθώντας ένα ανοιχτό διάλογο για το μέλλον.

Τα ερωτήματα που απευθύναμε μέσα από το διαγωνισμό στους μαθητές και τις μαθήτριες είναι: \”Πώς θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον την επιστήμη και την τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος; Τι μυστήρια θα ανακαλύψουμε στην πορεία;\”

Η προκήρυξη του διαγωνισμού μοιράστηκε στα σχολεία μέσα από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης. Συνολικά συμμετείχαν 31 σχολεία από τους 4 νομούς της Περιφέρειας με 112 έργα και συγκεκριμένα 73 έργα από 17 Δημοτικά Σχολεία, 26 έργα από 12 Γυμνάσια-Λύκεια και 4 έργα από 2 Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Πραγματοποιήθηκε μια αρχική διαδικασία επιλογής σύμφωνα με τον όρο του διαγωνισμού που επέτρεπε σε κάθε σχολική μονάδα να συμμετάσχει με 1 έως 3 έργα. Η κριτική επιτροπή παρέλαβε τελικά 76 συμμετοχές που διαγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες, με βάση τις ηλικιακές ομάδες 10-12 ετών και 13-18 ετών.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Ευτυχία Καζάση από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
2ο Βραβείο: Στέφανος Αλιφιεράκης από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
3ο Βραβείο: Όλγα Μουσκουντάκη από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας
Έπαινος: Μαρία Καζαλάκη από το Δημοτικό Σχολείο Βαρυπέτρου
Έπαινος: Ζέφη Μπελιβανάκη από το Δημοτικό Σχολείο Παλαιόχωρας Χανίων
Έπαινος: Έλενα Νικοπούλου από το Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου
Έπαινος: Σέβη Σούνα από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Έπαινος: Μαρία Τζανίδη από το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής
Έπαινος: Μαρία-Ελένη Χοχλιδάκη από το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Διακρίσεις που απονέμονται στους μαθητές και στις μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου:

1ο Βραβείο: Ζωή Χατζάκη από το Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού Λασιθίου
2ο Βραβείο: Μαρία Μιχελακάκη από το Λύκειο Βάμου
3ο Βραβείο: Ανδρέας Σεστοπάλοβ από το Γυμνάσιο Επισκοπής
Έπαινος: Πετρούλα Κιμιωνή από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
Έπαινος: Νίκη Λιανέρη από το Γυμνάσιο Πανόρμου
Έπαινος: Ρούσσα Μπουντουράκη από το Γυμνάσιο Βρυσών
Έπαινος: Χρυσή Ρημαντωνάκη από το 3o Γυμνάσιο Χανίων
Έπαινος: Δημήτρης Φραγκιαδάκης από το Γυμνάσιο Επισκοπής

Διακρίσεις που απονέμονται στους μαθητές και στις μαθήτριες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης:

Βραβείο: Ειρήνη Ζερβάκη από το Ειδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας
Έπαινος: Διονύσης Γεωργακόπουλος- Παναγιώτης Παπαδάκης από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων για Αυτιστικά Παιδιά

\"http://www.keppedih-cam.gr/images/Events/2014/diastima/egkainia/paidi_diast_30.jpg\"Μετά τη βράβευση ο Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Παν/μίου Κρήτης και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, πραγματοποίησε ομιλία που μύησε στη γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντος από τη μεγάλη έκρηξη μέχρι και σήμερα, στη δημιουργία των γαλαξιών και των άστρων, του ήλιου και των πλανητών καθώς και στις κοσμικές συνθήκες που επέτρεψαν την εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής στη γη, με αποκορύφωμα την ανάδειξη του ανθρώπινου είδους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook